Hulladékgyűjtés beszámoló 2022

Feltöltve: 2022. december 9.

Európai Hulladékcsökkentési hét (2022. 11. 21 – 25.) – beszámoló

A természettudományos tehetséggondozás keretében felfedezési tapasztalatokat, élményt nyújtó komplex programot valósítunk meg, ahol az azonos életkorú, hasonló érdeklődésű gyerekek között folyamatos az együttműködés, közben interdiszciplináris szemléletük észrevétlenül fejlődik. Céljaink között szerepel a környezetvédelmi problémák felismerése, megértése, magyarázata, a környezettudatos magatartás kialakítása, a figyelemfelkeltés, a kommunikáció, az együttműködés, a kreativitás, a digitális kompetenciák fejlesztése, az elméletben tanultak hasznosítása a mindennapi életben.

Az „Európai hulladékcsökkentési hét” projektbe 2022. 11. 21-25. között a szakkörösökön kívül egész iskolánk bekapcsolódott a „Hulladékból újat!  A pazarlás nem divat – körforgásos & fenntartható textíliák!” mottóval. 

Megvalósított programjaink:

1. Az alsósok Mindenszentekre üveg mécseseket, Márton napra kis lámpásokat készítettek.

2. A felsősök újrahasznosított tárgyakat készítettek, figyelve arra, hogy régi textília, ruhadarab, fonal is felhasználásra kerüljön. Kötény, párna, kaspó, hóember, tűpárna, telefontartó, vázák, ceruzatartók, táskák, állatfigurák, adventi és karácsonyi díszek készültek.

3. A felsősök kutatómunkát is végeztek a hozzájuk közel álló témában:

  • A textilek, ruhák újrahasznosítása, élettartamának növelése
  • A ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentése
  • Szelektív hulladékgyűjtés
  • Újrahasználat, újrahasznosítás

A szabadon választott formában (ppt, tabló, Word, füzet) elkészített munkákat kiselőadás formájában prezentálták társaiknak tanórákon.

4. Rajzórán évfolyamonként más témában készítettek tárgyakat a diákok:

a. Állatportrék tojástartóból, kartonra ragasztva

b. Térbeli karton állatok

c. Őszi hangulatú dobozkép

d. WC papír gurigából miniatűr térbeli kép készítése

5. Az alapfokú művészeti iskolában különböző életkorú gyermekek eltérő témákban alkottak. Szem előtt tartva a textíliák újrahasznosításának lehetőségeit, felhasználtak fonalakat, szalagokat, régi pólókat varázsoltak újjá, alkottak diorámákat (dobozképeket), és a közelgő karácsony hangulatát idéző térbeli kompozíciókat hulladék kartonból. Az alsósok kerámia és grafika tanszakon egy egyszerű szövés technikát sajátítottak el. Kartonból készült szövőkereten jöttek létre ezek a mini „szőnyegek”. A felsősök fő feladata a már nem használt, egyszínű ruhadarabok, főként pólók díszítő motívumainak megfestése volt. Száradást követően vasalóval rögzítették a pólókra festett mintákat.  A negatív és pozitív sablon technikát alkalmazták a szivacsos festés technikájánál, valamint a hagyományos ecsetes kidolgozás is jelen volt az alkotómunka során.

Az elkészült munkákból kiállítást szerveztünk iskolánkban.

6. A szelektív hulladékgyűjtést műanyag kupak, elemgyűjtés és kihelyezett szelektív kukákkal valósítjuk meg.  Október 7-én iskolai papírgyűjtést szerveztünk.

A gyerekek szívesen foglalkoztak a feladatokkal, mindenki megtalálta magának azt a lehetőséget, mely a legközelebb állt hozzá, melyben legjobban kiteljesedhetett.

(Dudásné Kovács Erika)

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram