2021-2027 Erasmus egyéni 7

Feltöltve: 2022. szeptember 14.
Rovat:

Szabadiné Viszmeg Erzsébet-Firenze, Olaszország

Tablets and Smartphones: Using Mobile Devices as Educational Tools

Tanárképzés a „reneszánsz bölcsőjében”

A táblagépek és okostelefonok oktatási eszközként való használatáról tanultam 2022. július 11-16. között Firenzében az Erasmus+ program keretében.

Iskolánk tantestülete szeretne minél jobban megfelelni a XXI. századi oktatás kihívásainak, és ehhez nélkülözhetetlen, hogy nekünk, pedagógusoknak is naprakész ismereteink legyenek az ún. okoseszközök használatáról. A mai diákok már nehezen vehetők rá a könyvek olvasására, a papíralapú tanulás megszokott formáira. Az általuk kedvelt okoseszközök és alkalmazások használata az oktatásban segíthet bennünket abban, hogy élményszerű pedagógiai folyamatokba részesítsük őket.

A tanfolyam anyagát képezte olyan alkalmazások elsajátítása is, amelyek az osztálytermi folyamatok menedzselése mellett a vezetői és szakértői munkámban is jól használhatóak. (Trello, Padlet, Miro, Canva, Sutori, Evernote, Edji, Mentimeter, Wooclap, Slido, Enji…stb.)

A trénerünk nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az IKT eszközök használata célorientált legyen, ezért minden témának az elméleti hátterét is bemutatta előadásaiban a legújabb szakirodalom alapján. Az elhangzottakat megvitattuk, a releváns tapasztalatainkat megosztottuk egymással.

A tanfolyamon válaszokat kerestünk a XXI. századi oktatás kihívásaira is; mivel nemcsak a diákok tanuláshoz való hozzáállása változott meg az elmúlt évtizedekben, hanem a társadalom, a munkáltatók igénye is a felnövő generációkkal szemben. Mindezeknek köszönhetően a motiváltság, az elköteleződés a saját tanulás, fejlődés terén nélkülözhetetlen a sikeres életút megvalósításához. Vizsgáltuk, hogy milyen készségeket, kompetenciákat kell fejlesztenünk ezekhez, illetve milyen digitális eszközök állnak rendelkezésünkre ebben a folyamatban. A hagyományos tanárképzésben tanult elméleteket összekötöttük a modernkori értelmezésekkel, esetenként pedig azt helyeztük a fókuszba, hogy milyen szemléletbeli változásokon kell nekünk pedagógusoknak is átesni. Mindezekről nemzetközi tanulási környezetben bővítettem a tudásom, lengyel, román, német, szlovák és olasz pedagógusokkal együtt.

            A szervezett program keretében pedig részt vehettem egy városnéző túrán, - ahol a helyszíneken tanulmányoztuk a római kori és középkori Firenze történelmét -, majd egy toszkán túrán, amelynek keretében Pisa, San Giminiano és Siena nevezetességeit kerestük fel. Olaszország kulturális értékeinek megismerése, számos történelmi nevezetesség felkeresése abban is segít, hogy szaktárgyi óráimat élményszerűbbé tegyem a mobilitás során készített fotók segítségével.

Képek

Prezentáció

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram