2021-2027 Erasmus egyéni 10

Feltöltve: 2022. november 30.
Rovat:

Szűcsné Martin Erika-Spanyolország

CLIL in Primary School: Make it Work, Make it Effective

Tanítás-másképpen

2022. októberében „CLIL in Primary School: Make it Work, Make it Effective” című kurzuson lehetőségem nyílt arra, hogy ismereteket szerezzek arról, hogyan taníthatunk angolul más tantárgyi anyagokat, mindezt Spanyolországban.

Júliusban Olaszországban elvégzett kurzuson döntöttem el, hogy annak második részét is elvégzem, mivel a témát ott már érintettük és az akkori tanárom felhívta a figyelmem arra, hogyan tudom ismereteim tovább bővíteni a témában.

Ezt a továbbképzést is az Europass Teacher Academy szervezte, trénerünk, az angol Petra Mundy egy rendkívül jól képzett pedagógus, aki évek óta képez tanárokat, valamint tanít középiskolában és egyetemen is. A téma már egy ideje foglalkozatott, ugyanakkor nem voltam abban biztos, hogy hasznos-e más tantárgyi anyag angol nyelvű tanítása egy általános iskolában. Félelmeim alaptalannak bizonyultak, egy rövid elméleti ismertető után hasznos gyakorlati tudást kaptunk arról, hogy ne teljes tantárgyakban, csak kis részletekben gondolkodjunk, több tanórán át tartó projektekhez kaptunk változatos módszertani segítséget. Meglepő volt számomra, hogy egy-egy biológiai, földrajzi anyagot hogyan lehet angolul megtanítani élményszerűen, a kölcsönös diktálással hogyan fejleszthető a tanulók emlékezete, a „dictagloss” módszerrel hogyan tudnak hosszabb szöveget megjegyezni és lejegyezni. Érdekes volt megtapasztalni, milyen hasznos volt az udvaron megtartott óra, mennyire más szókincset alkalmaztunk, mint a tanteremben. A tanultakat mikróranításokban gyakoroltuk, társainkkal megbeszéltük, melyik módszernek mi az előnye, mi volt kevésbé eredményre vezető, mivel tehetjük még hatékonyabbá a tanítást. Az egymástól tanulás, a kooperáció áthatotta a tanórákat. Több olyan gyakorlatot is megismertem, amiket a mindennapi munkámban jól tudok majd alkalmazni. A csoportunk nagyon motivált és aktív volt, a változatos munkaformáknak köszönhetően mindenkivel dolgoztunk legalább egyszer közösen. Rövid történeteket írtunk, játszottunk, meséltünk. Trénerünk egy mindenki számára elérhető és mindenki által bővíthető weboldalra tett fel minden anyagot, ami a képzés után is elérhető, sőt folyamatosan bővül, amikor valaki egy jó anyagot talál vagy megosztja egy-egy tanítási ötletét.

Egyetlen magyarként vettem részt a továbbképzésen lengyel, francia, szlovák és horvát pedagógusokkal. Ez kiváló alkalmat adott nyelvi fejlődésemre is, hiszen biztosította, hogy a 30 órás képzésen csak angolul beszéljünk. A tanórák után az iskola szervezésében csoporttársaimmal együtt vettem részt angol nyelvű városnézésen, valamint a szabadidőnkben is szerveztünk közös kulturális programokat. A tanuláson túl olyan munkakapcsolatokara tettem szert, amelyek a jövőben is hasznosak lesznek iskolánknak. Remélem, megszerzett tudásom diákjaim is kamatoztatni tudják a tanév során.

Szűcsné Martin Erika

Képek

Prezentáció

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram