2021-2027 Erasmus egyéni 12 - Düsseldorf

Feltöltve: 2023. augusztus 28.
Rovat:

Eilerné Holló Ildikó - Düsseldorf, Németország

Kreativer Unterricht Deutsch als Fremd. und Zweitsprache: interaktive Methoden

Kreatívan németet tanítani! - Erasmus+ továbbképzés Düsseldorfban

2023. augusztusában az Erasmus+ program keretében az Institut für Internationale Kommunikation (IIK Düsseldorf) szervezésében egy egyhetes továbbképzésen vettem részt Düsseldorfban. A továbbképzés címe: „Kreativer Unterricht Deutsch als Fremd- oder Zweitsprache: interaktive Methoden”.

Csoportunkban együtt dolgoztunk szlovák, lengyel és török kollégákkal, akik saját országukban különböző életkorú és különböző iskolatípusban németül tanulók oktatását végzik. A cél közös volt: új kreatív módszerek tanulása és kipróbálása. Gyakran dolgoztunk párokban és csoportokban is. A közös munka során egymástól is sokat tanultunk. Fejlődtek szakmai, nyelvi és digitális kompetenciánk.

A tempó elég feszített volt, amire már előre felkészülhettünk, hiszen a képző intézménytől megkaptuk a tematikát. A tananyag elsajátítása során mind a 4 idegen nyelvi alapkészség (hallgatás, olvasás, írás, beszéd) fókuszba került, melyeknek fejlesztése a tanulási folyamat sikere érdekében ma össze kell kapcsolódjon a digitális eszközök használatával. A mai tanulóifjúság motivációja és érdeklődésének fenntartása ugyanis okos eszközök nélkül lehetetlen. A kurzus alatt megtanultam, hogyan kell tanórát szervezni Smartboard és tabletek, okos telefonok segítségével. Számos eszközzel, „tool”-lal is megismerkedtünk, kipróbálhattuk. Néhány ezek közül: Answergarden, Actionband, Canva, Jamboard, Kahoot, Tlk.io, Wordle …)
Az idegennyelv tanítása során elengedhetetlen a hallgatási anyagok használata. Egy program segítségével megtanultuk, hogyan lehet saját, célirányos idegen nyelvi hallgatási anyagot készíteni és felhasználni egy adott tananyaghoz.

Düsseldorf városát a Biparcours applikáció segítségével fedeztük fel. Sajnos ez a program a mi régiónk kínálatában nem szerepel. Ehhez hasonló viszont az Actionband nevű alkalmazás, mely nálunk is telepíthető és használható. Segítségével digitális „hajtóvadászat”-ot lehet készíteni. Biztos vagyok benne, hogy ez az alkalmazás nagyon motiváló és a gyerekeknek is nagyon tetszik.
Megismerkedtünk a „Poetry Slam” kifejezéssel, mely egy önálló előadói műfaj, egy modern költészeti stílus, mely fejleszti mind a beszéd, mind a kreatív írás készségét.
Hasznos ötleteket kaptunk arra vonatkozólag, hol tudunk internetes videójátékokat keresni, melyek szintén hozzájárulnak a gyerekek motivációjához és ezáltal idegen nyelvi kompetenciájának fejlesztéséhez. A tanulás mellett természetesen kulturális élményekben is gazdagodtunk. Esténként Düsseldorf helyeit fedeztük fel, hajóztunk a Rajnán. Eljutottunk Kölnbe is. Csodálatos élmény volt a kölni Dóm, illetve az ott található híd, a Hohenzollernbrücke megtekintése, melyekről egyébként tanulunk is az órákon. Fakultatív kirándulás keretében ellátogattunk Brüsszelbe is.
Nagyon örülök, hogy lehetőségem adódott az Erasmus+ programon részt venni. Gazdagodtam kreatív módszerekben, kulturális élményekben, melyeknek reményeim szerint tanulóim is hasznát veszik. Köszönöm szépen kolléganőm, Hegyi Gabriella segítségét az utazás szervezésében.

Képek

Prezentáció

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram