2021-2027 Erasmus egyéni 13 - Düsseldorf

Feltöltve: 2023. szeptember 18.
Rovat:

Fejesné Császár Éva - Düsseldorf, Németország

Kreativer Unterricht Deutsch als Fremd. und Zweitsprache: interaktive Methoden

Módszertani továbbképzés Düsseldorfban

2023. augusztusában negyedszer csatlakoztam az Erasmus+ programhoz. Ez alkalommal Düsseldorf városát választottam úticélomnak. A képzés helyszíne az Institut für Internationale Kommunikation, témája: Kreativer Unterricht Deutsch als Fremdsprache, Interaktive Methoden (Kreatív német órák, interaktív módszerek megismerése). Célom volt, hogy módszertani repertoáromat bővítsem, új, a pedagógiai gyakorlatban is jól használható módszereket ismerjek meg. Célom volt továbbá, hogy német nyelvtudásomat anyanyelvi környezetben frissítsem fel, ország ismerettel kapcsolatos tudásomat bővítsem.
A Düsseldorfban eltöltött egy hetes időszak nagyon intenzív volt, reggeltől késő délutánig az iskolában dolgoztunk. A képzésen hasznos tudás birtokába jutottam, mellette pedig aktívan használtam a német nyelvet, hiszen kurzusvezetőinkkel, valamint a nemzetközi csoportban a német volt a közös nyelv. Szlovák, török, lengyel és magyar kollégákkal sokat dolgoztunk párban és csoportokban. Oktatóink különösen figyeltek arra, hogy azonos anyanyelvűek ne dolgozzanak együtt. Nem csak oktatóinktól, hanem egymástól is sokat tanultunk, hiszen mindenki tarsolyában lapult egy -egy jó gyakorlat az érintett témákban. A képzésen olyan kreatív eszközökkel ismerkedtem meg, amelyek fejlesztik a tanulók hallás-, beszéd-, olvasás- és  íráskészségét. Különösen érdekes volt számomra a Garage Band program, melynek segítségével saját magunk vehetünk fel hanganyagokat, megtanultuk, hogyan kell a külön felvett anyagokat egymás után szerkeszteni.

Oktatói munkám során azt tapasztalom, hogy a mai gyors, ingergazdag környezetben egyre nehezebb felkelteni és fenntartani a gyerekek érdeklődését. Ezért különösen örültem egy közel 30 internetes applikációból álló álló listának, amely segítségével óráimon motiválhatom a gyerekeket, elősegíthetem a német nyelvű kommunikációt és a diákokat önálló nyelvhasználatra ösztönözhetem. Ezek közül jó néhányat a kurzus alatt ki is próbáltam, itthon használni fogom a minden napi munkámban. (Answergarden, Canva, Jamboard, Wordle, Tlk.io, Aktion Bound). Ötleteket kaptam arra is, hogyan lehet videójátékokat becsempészni a tanítási órákba.

Délután, felállva az iskolapadból csoporttársaimmal együtt felfedeztük Düsseldorf nevezetességeit, hajóztunk a Rajnán, sétáltunk a város gyönyörű parkjaiban. Ezek az alkalmak is remek lehetőséget nyújtottak a nyelvgyakorlásra. Jobban megismertük más országok oktatási rendszerét, formáját. Egy alkalommal Kölnbe is eljutottunk, ahol megcsodáltuk a gyönyörű dómot és a Hohenzollernbrücke-t, amelyekről tanulunk is német órákon.

Az intézmény által szervezett programok közül egy egész napos brüsszeli kiránduláson vettem részt.

Hasznos tapasztalatokkal, tudással, élményekkel gazdagodva érkeztem haza. Remélem, lesz még alkalmam ehhez hasonló értékes képzésekre! Köszönöm iskolám vezetőségének és a projekt koordinátorának, Hegyi Gabriellának a lehetőséget.

Képek

Prezentáció

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram