2021-2027 Erasmus egyéni 7 - Reykjavík

Feltöltve: 2023. szeptember 6.
Rovat:

Dudásné Kovács Erika- Reykjavík, Izland

Body-mind-nature connection: well-being for a fully awareness and healthy lifestyle. Outdoor and environmental sessions

Tanártovábbképzés a varázslatos Izlandon

Az Erasmus akkreditáció keretében a „Body-mind-nature connection: well-being for a fully awareness and healthy lifestyle. Outdoor and environmental sessions” („Test-elme-természet kapcsolat: jó közérzet a teljes tudatosságért és az egészséges életmódért. Szabadtéri és környezetvédelmi foglalkozások”) kurzus résztvevője lehettem 2023. júliusában Reykjavikban, a PMS Erasmus Plus képzőintézmény szervezésében.

Korábbi képzéseken szerzett elméleti ismereteimet gyakorlatban jól használható tudással bővítettem az 1 hét alatt. A várakozásnak megfelelően egy dinamikus, praktikus, szórakoztató, nem szokványos tanfolyamon vehettem részt, mely a test-elme-természet összekapcsolására törekedett különböző megközelítésekből. Megismerhettünk olyan technikákat, amelyek a személyes fejlődésre összpontosítanak, elősegítve a kognitív, motoros, fizikai és szociális fejlődést. A kurzus összes koncepciója, eszköze tapasztalatokon, az idegtudomány fejlődésén, valamint az egészség és jólét integratív rendszerén alapult: szemtorna, shodo, légzéstechnikák, testtudatos tevékenységek, introspekciós gyakorlatok, oldalirányú gondolkodás, koncentráció, memória, éberség fejlesztése, az egészséges táplálkozás új trendjeinek megismerése a természet és a fenntarthatóság fontosságát szem előtt tartva.

A képzés nagy részét szabadban végeztük (udvaron, parkokban, óceánparton, hegyekben), mivel ezek azok a helyszínek, ahol a gyakorlati foglalkozások során a legkifinomultabb fizikai tevékenységek segítségével a test és a mozgás tudatosságát legjobban megfigyelhettük. Az elsajátított gyakorlatok az osztálytermen belül és kívül egyaránt alkalmazhatók.

A munkám során fontosnak tartom az innováció, a szaktárgyi és módszertani tudás bővítése mellett az angol nyelvismeret fejlesztését, melyekhez ez a továbbképzés nagyban hozzájárult. A német, osztrák, holland, cseh, horvát, lengyel, görög, spanyol, olasz, francia, szlovén, ír, réunioni kollégákkal a munka angol nyelven folyt, az együttműködés, a csapatmunka, a segítőkészség, a problémamegoldás nagyon hatékony és eredményes volt. Megismerkedtem a külföldi kollégák oktatási rendszerével, munkájukkal, bepillantást nyertem más anyanyelvű, kultúrájú országok mindennapjaiba is.

A csoport tagjai közötti kapcsolattartás az órákon kívül is folytatódott. A kurzusok résztvevőivel részesei lehettünk a képzőintézmény által szervezett városnézésen Reykjavikban, lávatúrán, a Golden Circle körutazáson és fürdőzésen a Blue Lagoonban, így alkalmam nyílt közelebbről megismerkedni Izland kultúrájával, történelmével, növény- és állatvilágával, földrajzi adottságaival, környezetvédelmével, gasztronómiájával is.

Képek

Prezentáció

                                                                                                                                                                                                                                       

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram