A Víz Világnapja 2024.03.22.

Feltöltve: 2024. április 8.

Fontos számunkra, hogy tanítványainkban elültessük a természet szeretetét, a környezetvédelem fontosságára felhívjuk figyelmüket. Igyekszünk minél több alkalmat megragadni tanítási munkánk során, hogy tudatosítsuk David Brower gondolatait: "A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön." 

A környezettudatosság mélyítése érdekében tavasszal a víz és a föld világnapján is témanapot tartunk, s ruhagyűjtési akciót is szervezünk.

A Víz Világnapját az ENSZ 1993-ban indította útjára, s minden évben március 22-én van. A világnap a víz ünneplése mellett, az emberi felelősség fontosságát is hangsúlyozza, hisz jelenleg 2 milliárd ember él biztonságos vízhozzáférés nélkül.

 A világnap egyik fő célja, hogy cselekvésre buzdítson és ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, az édesvízkészletek rohamos csökkenésére.

A Víz Világnapján kék ruhában érkezett alsós tanulóink, kísérleteken keresztül ismerkedhettek meg a víz fizikai tulajdonságaival. Tudásukról játékos rejtvények, fejtörők, totók formájában adhattak számot.

Ezen a napon kiemelten buzdítottuk vízivásra az osztályokat, kulacsok, ivópoharak használatát preferáltuk.

Témanapon magyar órákon különféle vízzel kapcsolatos verseket, mondókákat, ismeretközlő és szépirodalmi szövegeket dolgoztak fel az osztályok, többek között a Tisza című népmesét. Készítettek ehhez kapcsolódó illusztrációt, rajzokat. Matematika órán az űrmérték volt a fő téma. Interaktív feladatokat oldottak meg a digitális táblánál. Hittan órán Noé és Jónás története mellett a teremtéstörténet is szóba került. Ének órák dalcsokrai, körjátékai is a víz köré szerveződtek. Természetismeret órán a víz körforgását elevenítették fel. Vízzel kapcsolatos keresztrejtvény megfejtése párban és csoportban is sok készséget fejlesztett. Nem maradt el a tantermek vízzel kapcsolatos dekorálása, akvárium készítése, halak hajtogatása, színezése sem. Vízi világ csodáit jelenítették meg a gyerekek jó hangulatban, kreatívan, együttműködve.

Minden projektnap egyfajta kihívás és játékos tanulás is egyben a diákok számára.

Élmény volt ez a nap. A képek magukért beszélnek!

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram