CUHA-túra

Feltöltve: 2022. május 27.

 

           A képen szöveg láthatóAutomatikusan generált leírás              

 

CUHA- TÚRA

 

A Soltvadkerti Diáksport Egyesület szervezésében egy busznyi diák túrázott a Bakonyban, a Cuha szurdokban május 14-én. 

-          Vinyére érve felhúztuk túrabakancsainkat, és az állomásra érkező vonattal Porva- Csesznek megállóig utaztunk – mesélték a résztvevők. Ezután rátértünk a túraútra, és rövidesen elértünk az első komolyabb gázlóhoz, melyet gyors egymásutánban még 4-5 patakon való átkelés követett. Néhol köveken, faágakon egyensúlyozva bukdácsoltunk át, de volt, aki a cipőjét egy kicsit megmártóztatta a patak vizében. Nemsokára elértünk a Cuha-szurdok legszűkebb szakaszához. A kanyargó Cuha-patakot hatalmas mészkősziklapadok szorítják össze, a medret irdatlan nagy sziklatömbök borítják, hóolvadáskor, nagy esőzések után félelmetesen dübörög a víz. Elhaladtunk néhány a sziklafalban megbújó kis barlang mellett, majd később elértünk egy pihenőhelyhez, ahol megebédeltünk. A következő kanyar után átbújtunk a gyönyörű vonalvezetésű vasút viaduktja alatt. Jobbra fenn a vasútvonal építésének millenniumi évére emlékeztető kissé romos kőobeliszk emelkedik, ahova mindenki felment. A túraút végén hol a patakmederben, hol pedig szűk kis erdei úton eljutottunk a Kőpince barlanghoz, amely a híres bakonyi betyár, Savanyó Jóska tanyája volt. A barlangtól nem messze megtaláltuk a Kőpince forrást. Itt egy hatalmas és meredek domb található, amelyre a fák gyökereinek segítségével másztunk fel. Volt, aki futólépésben háromszor is felment a dombtetőre!

-          Elfáradtunk, de az erdő és a patak látványa feledtette a fáradalmakat. A kirándulást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt pályázat segítségével, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósítottuk meg – tudósította lapunkat Rácz Renáta, a Diáksport Egyesület vezetője.

A képen fa, kültéri, növény láthatóAutomatikusan generált leírás

Friss híreink

Kérjük támogassa adója 1 %- ával a tanulói alapítványunkat!
Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola És Alapfokú Művészeti Iskola Tanulóiért Alapítvány
6230 Soltvadkert, Bocskai u. 2.
Adószám: 18744657-1-03
Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és AMI | 6230 Soltvadkert, Bocskai út 2., telefon: +36 78/482-505
Tárhelyszolgáltató: Euro Bioinvest Kft.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram