erasmus2

Feltöltve: 2015. október 8.
Rovat:

 

Erasmussal Angliában

 2013-ban lehetőségem nyílt egy államilag támogatott „Angol nyelv – köznapi és munkahelyi nyelvhasználat” című 80 órás képzést elvégezni iskolánkban Csiszár Katalin vezetésével. Kati a tanfolyamon részt vevő 12 jelentkező nevében Erasmus pályázatot írt.

Egy évvel ezelőtt értesültünk arról, hogy megnyertük a pályázatot, ezért 2015. júliusában 2 hetes intenzív nyelvtanfolyamon vehetünk részt Angliában. Ettől kezdve izgatott és folyamatos készülődésbe kezdtünk csoporttársaimmal együtt. Csiszár Katalin, a program koordinátora, a heti három angol nyelvi órán túl alapos és sokoldalú tájékoztatást, felkészítést tartott nekünk az előttünk álló tanulmányútról, ezzel kapcsolatos feladatainkról, kötelezettségeinkről.

Július 10-én hajnalban elérkezett a várva várt nap, amikor repülőre ültünk (többen közülünk életükben először) és már reggel Londonba is érkeztünk. Itt kettő napot töltöttünk el. A várost kiadós gyalogos városnéző sétával fedeztük fel: Green Park, Buckingham - palota, St. James Park, parlament épülete és a Big Ben, London Eye, Westminster apátság, Tower, British Museum voltak a számomra felejthetetlen helyszínek. Meglepetés is várt ránk: régi kollégánkkal, Nagy Árpáddal és feleségével találkoztunk Kati jóvoltából, akik a második napunkon csatlakoztak Londont felfedező csapatunkhoz.

Vasárnap vonattal utaztunk a nyelvtanfolyam helyszínére, Margate-be. Itt kettesével családoknál voltunk elszállásolva. Hétfőn megkezdődött a tanulás: délelőttönként heti 20 óra nemzetközi csoportban intenzív nyelvtanfolyam, délután heti 4 nyelvóra zárt csoportban. Az órákon szóbeli kommunikáció, szövegértés és szókincsfejlesztés állt a középpontban. A tanórákon változatos eszközökkel és érdekes feladatokkal oktattak bennünket. Két hét alatt megtapasztaltam és megértettem azt, mennyire más, mennyivel hatékonyabb anyanyelvi környezetben tanulni, gyakorolni az angol nyelvet. Iskolaidő után és hétvégén jól szervezett, tartalmas programokon vettünk részt. Segítségükkel sikerült alaposan felfedezni Margate és a környék látnivalóit. Minden egyes alkalommal rengeteg új élménnyel, ismerettel gazdagodva érkeztem vissza.                                                                       

Canterbury-ben két délután is eltöltöttünk. A hangulatos városban meglátogattuk Anglia legrégebbi katedrálisát, ami 1988 óta a kulturális Világörökség része. Brighton-ban megnéztük a csodálatos Royal Pavilion-t, sétáltunk a Brighton Pier-en, s egy rövid időre megpihentünk a Brighton Beach-en, ahol vállalkozó kedvű társaimmal a lábunkat is megmártottuk a tenger langyos vizében.

Charles Dickens városában, Rochester-ben megnéztük a katedrálist, ami a második legrégebbi katedrális Angliában a Canterbury után. Jártunk múzeumban, és Anglia egyik legrégebbi kővárában is. Leeds Castle-ben egy teljes napot töltöttük: megnéztük a kastélyt, bolyongtunk a labirintusban, láttunk madárbemutatót, sétáltunk és gyönyörködtünk a dús növényzetű kertekben. Ramsgate-ben, utolsó délutánunkon csoportunkkal a viking hajót és a kikötőt néztük meg. Mire visszaértünk Margate-be, az idő is elszomorodott, s kinti tartózkodásunk alatt először napközben zuhogó esőben gyalogoltunk haza a szállásunkra.

A két hét gyorsan elröpült. Felejthetetlen élményekkel és tudással gazdagodva tértem haza csoporttársaimmal együtt, amit Katinak, mint fő szervezőnek és mentorunknak minden résztvevő nevében szívből köszönök!

 Kárászné Németh Anita

 

Az erről készült videót ITT tudja megtekinteni.

Egyéni beszámoló

Egyéni beszámoló

Egyéni beszámoló

Egyéni beszámoló

Egyéni beszámoló

Egyéni beszámoló

Egyéni beszámoló

Egyéni beszámoló

Egyéni beszámoló

Egyéni beszámoló

Egyéni beszámoló

Egyéni beszámoló

Egyéni beszámoló

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram