Európai Hulladékcsökkentési hét – Beszámoló

Feltöltve: 2022. november 25.

2022. november 21 – 25.

  1. figyelemfelkeltés és kommunikáció;
  2. az akció tartalma: hulladékcsökkentésre, újra-használatra vagy újrahasznosításra fektetett hangsúly kifejtése;
  3. az akció alkalmazhatósága, megszervezhetősége Európa egyéb országaiban;
  4. a projekt hosszú távú hatása;
  5. eredmények értékelése.

A megvalósítás dátuma:      2022. november 21-25.

Résztvevők:                           550 fő (+ az iskola honlapját és facebook oldalát látogatók)

Az akcióról:

A természettudományos tehetséggondozás keretében felfedezési tapasztalatokat, élményt nyújtó komplex programot valósítunk meg, ahol az azonos életkorú, hasonló érdeklődésű gyerekek között folyamatos az együttműködés, közben interdiszciplináris szemléletük észrevétlenül fejlődik. Céljaink között szerepel a környezetvédelmi problémák felismerése, megértése, magyarázata, a környezettudatos magatartás kialakítása, a figyelemfelkeltés, a kommunikáció, az együttműködés, a kreativitás, a digitális kompetenciák fejlesztése, az elméletben tanultak hasznosítása a mindennapi életben.

Az „Európai hulladékcsökkentési hét” projektbe 2022. 11. 21-25. között a szakkörösökön kívül egész iskolánk bekapcsolódott a „Hulladékból újat!  A pazarlás nem divat – körforgásos & fenntartható textíliák!” mottóval. 

Megvalósított programjaink:

1. Az alsósok Mindenszentekre üveg mécseseket, Márton napra kis lámpásokat készítettek.

2. A felsősök újrahasznosított tárgyakat készítettek, figyelve arra, hogy régi textília, ruhadarab, fonal is felhasználásra kerüljön. Kötény, párna, kaspó, hóember, tűpárna, telefontartó, vázák, ceruzatartók, táskák, állatfigurák, adventi és karácsonyi díszek készültek.

3. A felsősök kutatómunkát is végeztek a hozzájuk közel álló témában:

  • A textilek, ruhák újrahasznosítása, élettartamának növelése
  • A ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentése
  • Szelektív hulladékgyűjtés
  • Újrahasználat, újrahasznosítás

A szabadon választott formában (ppt, tabló, Word, füzet) elkészített munkákat kiselőadás formájában prezentálták társaiknak tanórákon.

4. Rajzórán évfolyamonként más témában készítettek tárgyakat a diákok:

5. Állatportrék tojástartóból, kartonra ragasztva

6.: Térbeli karton állatok

7.: Őszi hangulatú dobozkép

8.: WC papír gurigából miniatűr térbeli kép készítése

5. Az alapfokú művészeti iskolában különböző életkorú gyermekek eltérő témákban alkottak. Szem előtt tartva a textíliák újrahasznosításának lehetőségeit, felhasználtak fonalakat, szalagokat, régi pólókat varázsoltak újjá, alkottak diorámákat (dobozképeket), és a közelgő karácsony hangulatát idéző térbeli kompozíciókat hulladék kartonból. Az alsósok kerámia és grafika tanszakon egy egyszerű szövés technikát sajátítottak el. Kartonból készült szövőkereten jöttek létre ezek a mini „szőnyegek”. A felsősök fő feladata a már nem használt, egyszínű ruhadarabok, főként pólók díszítő motívumainak megfestése volt. Száradást követően vasalóval rögzítették a pólókra festett mintákat.  A negatív és pozitív sablon technikát alkalmazták a szivacsos festés technikájánál, valamint a hagyományos ecsetes kidolgozás is jelen volt az alkotómunka során.

Az elkészült munkákból kiállítást szerveztünk iskolánkban.

6. A szelektív hulladékgyűjtést műanyag kupak, elemgyűjtés és kihelyezett szelektív kukákkal valósítjuk meg.  Október 7-én iskolai papírgyűjtést szerveztünk.

A gyerekek szívesen foglalkoztak a feladatokkal, mindenki megtalálta magának azt a lehetőséget, mely a legközelebb állt hozzá, melyben legjobban kiteljesedhetett.

A foglalkozásokon készült képek az alábbi linken tekinthetők meg:

https://drive.google.com/drive/folders/1t0DxSnQb4ap6juv6PBl3aRc0WqIQ0lQc?usp=share_link

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram