Európai Hulladékcsökkentési Hét – Felhívás

Résztvevő neve: Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Az akció megnevezése: „Ízleld meg a fenntarthatóságot! Fókuszban az élelmiszer-pazarlás!”

A megvalósítás dátuma: 2024. november 16-24.

Lefedett témák:       

  • Újrahasználat vagy annak előkészítése
  • A hulladék keletkezésének megelőzése vagy csökkentése
  • Az idei fókusztémával (élelmiszer-pazarlás) kapcsolatos akció
  • Hulladék szétválogatás és újrahasznosítás

Az akcióról:

Innovatív intézményünkkel több, kompetencia alapú oktatást segítő projektben veszünk részt. A természettudományos tehetséggondozás keretében felfedezési tapasztalatokat, élményt nyújtó, több tudományterületet (természet-, agrár-, orvostudomány, művészetek) átfogó komplex programot valósítunk meg, miközben a gyerekek interdiszciplináris szemlélete észrevétlenül fejlődik. Programunk célja a természettudományos kompetenciák erősítése, a tapasztalati úton szerzett ismeretek magyarázata, az elméletben tanultak hasznosítása a mindennapi életben, az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, az egészség- és környezettudatos magatartás kialakítása, a környezetvédelmi problémák felismerése, megértése, magyarázata mellett az együttműködés, a kreativitás, a vizualitás és a digitális kompetenciák fejlesztése.

Az „Európai hulladékcsökkentési hét” projektbe a szakkörösökön kívül egész iskolánk bekapcsolódik a „Ízleld meg a fenntarthatóságot! Fókuszban az élelmiszer-pazarlás!” mottóval. 

Az akcióban többféleképpen vehetnek részt a gyerekek:

1. „Hulladékból újat!” - újrahasznosított tárgyak készítése, figyelve az élelmiszer-pazarlás csökkentésére, élelmiszerek csomagolóanyagainak felhasználására.

2. Bármely téma kidolgozása (akár több is) szabadon választott formában (ppt, tabló, Word, füzet)!

  • „Ízleld meg a fenntarthatóságot! Fókuszban az élelmiszer-pazarlás!”
  • Az élelmiszerfogyasztás ökológiai lábnyomának csökkentése
  • Az élelmiszermaradványok újrahasznosítása - komposztálás
  • Az élelmiszerek csomagolásának újrahasználata, újrahasznosítása
  • A túlcsomagolás és elkerülésének lehetőségei – csomagolásmentesség

3. Nyitott szakkör: 2024. november 20. (szerda) 14:00-16:00    

  • Élelmiszerek kémiája
  • Papírmerítés
  • Élelmiszerek csomagolásának újrahasznosítása

4. A grafika/kerámia szakkörösök foglalkozásain:

  • Élelmiszerek csomagolásának tervezése, kivitelezése
  • Élelmiszerek csomagolásának újrahasznosítása
  • Karácsonyi díszek, dekorációk készítése növényi motívumok felhasználásával

Az elkészült munkákból kiállítást szervezünk iskolánk felsős zsibongójában, mely 2024. 11. 26-tól lesz megtekinthető!

5. A korábbi évek során megvalósított programjainkat is folytatjuk:

  • Komposztálás az iskolakertben. A komposzt felhasználása a magaságyásokban.
  • A természettudományos tantárgyak óráin kisfilmekkel, az elkészített ppt-kel, tablókkal bővítjük a diákok ismereteit a feldolgozott témákban.
  • A szelektív hulladékgyűjtést a tanév ideje alatt folyamatosan zajló műanyag kupak és elemgyűjtéssel, kihelyezett szelektív kukákkal valósítjuk meg.  Október 25-én iskolai szintű papírgyűjtést szerveztünk.

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram