Határtalanul 2017

Feltöltve: 2017. április 19.

Értékelő óra

Tanulmányút Partiumban – baráti kapcsolatok erősítése Sarmaságban

 

A Határtalanul pályázat lehetőséget ad a 7. évfolyamon tanuló diákoknak, hogy eljussanak a környező országok magyarlakta területeinek valamelyikére. Ti ennek a pályázatnak a keretében utazhattatok el Sarmaságba, hogy megismerjétek a partiumi magyarok életét, kultúráját, az ott élők múltját és jelenét. Felkeressétek a magyar vonatkozású történelmi és irodalmi emlékhelyeket. Az ott található földrajzi jelenségeket, látványosságokat megismerjétek. Ezekkel is bővüljön és elmélyüljön a már elsajátított tananyag, illetve jövőre könnyebben felidézhető legyen számotokra az új ismeretek tanulása során.

Célunk volt az is, hogy ott élő magyar diákokkal ismerkedjetek meg, esetleg barátságokat kössetek, belelássatok a mindennapjaikba.

Az utazást hosszú előkészületi munka előzte meg, amelyben változó hozzáállással vettetek részt. A tetszőlegesen alakult csoportok különböző minőségű munkával járultak hozzá a kirándulás sikeréhez.

Az előkészítő órákon történelmi és irodalmi ismereteiteket bővíthettétek Kati néni és Andor bácsi segítségével. Megtudtátok, hogy mekkora történelmi tragédia a magyarság számára az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződés, amely feldarabolta a történelmi Magyarországot. Mit jelent a Partium kifejezés, hogyan változott a magyarok száma ennek területén. Jobban megismerhettétek az ott született költőinket, a korszakot, amiben éltek, a helyszíneket, ahol megfordultak. Power Point bemutatók és társaitok által tolmácsolt versek és az iskolai vetélkedő segítségével. Az itthon megszerzett elméleti tudás és az ott tapasztaltak komoly ismeretanyagot jelentenek számotokra, amit a későbbi tanulmányaitok során tudtok majd használni.

Az 5 napos utazás során bővelkedtünk látnivalókban. Múzeumok, templomok, várak, történelmi, irodalmi emlékhelyek felkeresésével teltek napjaink. Botanikus kert, vadaspark, „Sárkányok kertje”, Meszes hegység megtekintésével biológiai és földrajzi tudásunkat gyarapítottuk. A helyszíni rendhagyó irodalom, történelem és földrajz órákat nemcsak sarmasági kísérőnk, Józsi bácsi és Csaba bácsi tartotta, hanem a csoportok is kiselőadásokkal és szavalatokkal színesítették.

Esténként táncházzal, vetélkedővel, énekversennyel, beszélgetéssel pihentük ki a nap fáradalmait.

Egy teljes napot tölthettünk sarmasági gyerekek között. Elmondhatjuk, hogy mindenhol nagy szeretettel fogadtak bennünket. Közben számtalanszor teszteltük tudásunkat vetélkedők, kvízjátékok, totók segítségével.

Elégedetten tapasztaltuk, hogy ezeket a feladatokat komolyan vettétek, lelkesek, fegyelmezettek voltatok az utazás során. Reméljük, hogy az utómunkálatokból is megfelelően kiveszitek a részeteket. Most nézzünk egy kis összefoglalót a kirándulásból!

 

A videót ITT tudja megtekinteni.

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram