Hulladékgyűjtés beszámoló

Feltöltve: 2018. december 20.

Beszámoló a végrehajtott akcióról:

Iskolánk mindig is innovatív volt, sokféle pályázatba, projektbe kapcsolódott be, rendezvényen, versenyen vett és vesz részt. Ebbe a projektbe idén második alkalommal kapcsolódtunk be, és a vállalt feladatok között több a korábbi évek során folyamatosan megvalósított program volt:

- Veszélyes hulladék keletkezésének megelőzése programelemként használt elemeket, lejárt szavatosságú gyógyszereket gyűjtöttünk felső tagozaton.

- Szelektív hulladékgyűjtés programelemünk 2 részből állt:

   1. Műanyag kupak gyűjtése jótékonysági céllal történik iskolánkban diákjaink részvételével, elsősorban támogatási céllal. (Egy kiskőrösi kislány műtétjéhez ilyen módon juthatnak a szülők a szükséges pénzösszeghez.)

   2. Évente 2 alkalommal szervez papírgyűjtést Diákönkormányzatunk az egész iskola részvételével. Az őszi akció 10. 26-án zajlott le.

- Látogatást tettünk a GI-PLAST KFT-ben 11.22-én. Frittmann Grácián műanyagüzemét tekintettük meg a 8. évfolyamos tanulóinkkal, ahol műanyag-csomagolóanyag gyártás történik új alapanyagból és újrahasznosított hulladékból 2005 óta. A tulajdonos körbevezetett bennünket az üzemben és készségesen elmagyarázott mindent. Megismerhettük a szelektív hulladékgyűjtőkbe helyezett műanyag különleges útját a ledarálástól kezdve egészen a kész zsákokig. A látogatása a pályaválasztásban segítheti az érdeklődő nyolcadikosokat.

- Paksi Atomerőműben tettek üzemlátogatást és vettek részt kihelyezett szakköri foglalkozáson nyolcadikosaink, megismerve az ilyen jellegű energiaforrásunkat, előnyeit, az ehhez kapcsolódó környezetvédelmi előírásokat, környezetszennyezési problémákat.

- Kreatív újrahasznosítás: kisfilmek megtekintése után feladatokat oldottunk meg és kiállítást szerveztünk hulladékká vált anyagok felhasználásával.

- Figyelemfelkeltő filmek vetítése a természettudományos tantárgyak tanítása során (Trashed, Plastic Paradise, Bag it!, Waste Land). Ezek a kisfilmek minden esetben motivációként, gondolatébresztően, elgondolkodtatóan, megfontolandóan hatottak a diákokra, kiegészítették a tanítási órákat (hazai és távoli tájak, vizek élővilága, a víz a környezetünkben, a vízszennyezés, szelektív hulladékgyűjtés). A program 5 napja alatt figyelemfelkeltő filmek vetítése és a látottak megbeszélése a tanórákon valósultak meg, az újrahasznosított termékek egyéni vagy páros munka eredményeként születtek, a kiállítást az elkészített produktumokkal folyamatosan bővítettük a hét során.

Intézményünkben ezeket a programelemeket részben vagy egészben minden évben megvalósítjuk, hiszen a szaktárgyak tartalmazzák az ehhez szükséges információkat, ehhez a projekthez kapcsolódó jeles napokról mindig beszélünk, illetve feladatokat adunk a gyerekeknek, papírgyűjtés évente kétszer kerül megrendezésre Diákönkormányzatunk révén, a szelektív hulladékgyűjtés a legtöbb háztartásban és az iskolában is megvalósul.

Az eredetiség a sokrétűségben rejlik. Igyekeztünk többféle tevékenységet felajánlani a gyerekeknek, és csupa olyat, ami körülöttük van, a mindennapjaik része vagy lehet a része, könnyen továbbadható szűkebb és tágabb környezetükben, másokat is bevonhatnak a megvalósítás során. Iskolánk összes tanulóját megmozgattuk, sőt, a veszélyes hulladék keletkezésének megelőzése, a papírgyűjtés és a műanyag kupak gyűjtés programelemekkel a gyerekeken keresztül a szüleiket is bevontuk. Az atomerőműben és a műanyagüzemben tett látogatásaink a környezettudatos magatartás kialakítása mellett a pályaválasztást is segítette.

A gyerekektől a programelemmel kapcsolatban kedvező visszajelzés érkezett. Nyitottak, érdeklődők, motiváltak, tájékozottak voltak a témában. Mivel a mindennapjaink része a projekt jelentős része, így továbbra is pozitív irányú változásra számítunk.

A projekt során készült képek elérhetősége:

https://drive.google.com/drive/folders/1kgm0hj0qWzf1Wac86oqOeNZtbDF38G1x?usp=sharing

 

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram