Európai Hulladékcsökkentési Hét

Feltöltve: 2019. november 15.

Európai Hulladékcsökkentési Hét

 

Résztvevő neve:        Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

 

Az akció neve:           Nyisd ki a szemedet és csökkentsd a szemetet!

Lefedett témák:        

·         „Dobj a kukába kevesebbet!”

Hulladékkeletkezés megelőzése, a képződés helyén

·         „Adj új életet régi tárgyaidnak!”

Újrahasználat / újrafelhasználás és/vagy újrafelhasználásra való felkészülés

·         „Gyűjtsd szelektíven!”

Hulladékválogatás / elkülönített gyűjtés és újrafeldolgozás / hasznosítás

·         Tematikus fókuszban: oktatás / szemléletformálás és kommunikáció a hulladékcsökkentés érdekében

A megvalósítás dátuma: 2019. november 18-22.

Az akcióról:

Innovatív intézményünkkel több, kompetencia alapú oktatást segítő projektben veszünk részt. A természettudományos tehetséggondozás keretében felfedezési tapasztalatokat, élményt nyújtó komplex programokat valósítunk meg, ahol az azonos életkorú, hasonló érdeklődésű gyerekek között folyamatos az együttműködés, miközben interdiszciplináris szemléletük észrevétlenül fejlődik. Céljaink között szerepel a digitális kompetenciák fejlesztése, a környezetvédelmi problémák felismerése, megértése, magyarázata, a környezettudatos magatartás kialakítása, a szociális kapcsolatok, együttműködés, tolerancia, kreativitás fejlesztése, az elméletben tanultak hasznosítása a mindennapi életben.

Az „Európai hulladékcsökkentési hét” projekt keretében egész iskolánk részt vesz a „Nyisd ki a szemedet és csökkentsd a szemetet!” mottóval.

Az egyénileg, vagy 2-3 fős csoportokban dolgozó gyerekeknek a „Dobj a kukába kevesebbet!”, az „Adj új életet régi tárgyaidnak!”, és a „Gyűjtsd szelektíven!” témákban kell elmélyedniük.

Előkészületek – megvalósítás, prezentálás:

·         Újrahasznosított tárgyak készítése minden évfolyamon - a legötletesebbekből kiállítást rendezünk iskolánk zsibongójában.

·         Az 5-6. évfolyamosok szabadon választott témában tablót készítenek - a tartalmilag és formailag legigényesebbeket a fent említett kiállításon mutatjuk be az érdeklődőknek.

·         A 7-8. évfolyamosok szabadon választott témában ppt-t készítenek - ezeket tanítási órán bemutatják osztálytársaiknak, illetve az iskolai kivetítőn az érdeklődőknek.

A korábbi évek során folyamatosan megvalósított programjainkkal is szeretnénk részt venni:

·         A témához kapcsolódóan műanyag újrahasznosítással, feldolgozással foglalkozó helyi vállalkozónál üzemlátogatást szervezünk tanulóinknak.

·         A természettudományos tantárgyak óráin kisfilmekkel, az elkészített ppt-kel, tablókkal bővítjük a diákok ismereteit a feldolgozott témákban.

·         A szelektív hulladékgyűjtést az évenként kétszer megrendezett papírgyűjtés, a tanév ideje alatt folyamatosan zajló műanyag kupak és elemgyűjtés során, valamint a kihelyezett szelektív kukákkal valósítjuk meg.

figura-01

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram