Iskolakerti beszámoló 2021/2022-es tanév

Feltöltve: 2022. július 7.
Rovat:

A tél elmúltával szorgos munka kezdődött az iskolakertben. Februárban már elkezdődött a csíráztatás: uborka, tök és cukkini magokkal, amelyek a 6. c osztálytermében szépen növekedtek. A művelet során megtanulták a gyerekek a helyes magkezelést, az ültetés mélységét, sor és magtávolságot. A diákok kellő figyelemmel és odaadással osztották be magukat a locsolás elvégzésére.

Márciustól megindult a kinti kerti munka is. Elsősorban az ágyások tisztításával, talajlazítással, majd a betrágyázással. Utóbbi műveletét a felnőtt segítők végezték, hogy a gyerekek ne érintkezzenek műtrágyával.

Amint az időjárás engedte, két ágyásban elvetettük a borsót, petrezselymet, sárgarépát, zöldhagymát duggattunk. Majd jött egy zordabb idő, akkor fátyolfóliával minden ágyást bevontunk, hogy a fagy ellen megvédjük a csíraképződményeket. Sajnos ez azonban megakadályozta a talaj kellő nedvességének megtartását. Kevesebb mag kelt ki, gyérebb termés mutatkozik. Áprilisban elvetésre került a korai kukorica, a bab, a jégsaláta és a gyümölcsfák tövénél készített „vízmegtartó tálkákba” a tárkony, kapor, menta, zsálya és citromfű.

Május elején vásárolt az iskola paprika, paradicsom, padlizsán, uborka és dinnye palántákat, melyeket a tanösvény felőli ágyásokba helyeztünk el. A paradicsom és a paprika tövekhez karókat szúrtunk, majd felkötöztük a hajtásokat.

A gyümölcsfákat levéltetű ellen bepermetezték, tavasszal gondos metszést igényelnek, mert szépen erődösnek. A szamóca telepet megritkítottuk, elrendeztük a palántákat.

A kerítés oldalában szőlőültetvény van. Kora tavasszal megmetszettük, májusban bekötöztük, növényvédelmi szert azonban nem kapott. Ott is „bio” termelés zajlik.

Június elején már megtörténhetett az első szüret: leszedtük a borsót és a zöldhagymából is már lehetett válogatni. Jelenleg aktuális a sárgarépa egyelése, a saláta felszedése, a vegyszeres (nitrogéntúlsúlyos) kezelés folyamatos biztosítása. A levéltetvek ellen a paprikát is be kell szórni hamarosan.

Ősszel a tanösvény közepén lévő fóliasátorváz környékét kell megtisztítani, betrágyázni és elültetni a kúszónövényeket, amelyek jelenleg hajtatás és gyökereztetés alatt vannak.

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram