Méltó vagy, Urunk és Istenünk, hogy tied legyen a dicsőség,...

Feltöltve: 2023. február 17.
Rovat:

Milyen nagy alkotásaidnak száma, URam! Valamennyit bölcsen alkottad, tele van a föld teremtményeiddel. (Zsolt 104,24)

Méltó vagy, Urunk és Istenünk, hogy tied legyen a dicsőség, a tisztesség és a hatalom, mert te teremtettél mindent, és minden a te akaratodból lett és teremtetett. (Jel 4,11)

A mai napra kapott két igevers segítségével egymásra nyílik a föld és az ég, Isten látható és láthatatlan világa. A földön élő zsoltáros ugyanazt a Teremtőt csodálja és magasztalja, mint a Jelenések könyvének mennyei kórusa. Többek között ezért is könyörgünk naponta így a Jézustól tanult imádságban: "...legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is..." Ez nem csupán jámbor óhaj, hanem közös felelősségre indító küldetésnyilatkozat. Segít, hogy hálás szívvel meglássuk Isten ajándékát az egész teremtett világban és minden egyes teremtménytársunkban.

Alkotónk ennek a világnak, ennek a "kertnek" a felelős őrzésére és művelésére hívott el minket. Ezt a tőle kapott küldetésünket nem intézhetjük el néhány "zöld" jelmondattal vagy kampányakcióval: a Föld, a víz, a madarak és fák napja, a teremtés hete és ünnepe... Mindennap úgy kell ébrednünk, hogy rácsodálkozzunk a Teremtő alkotásainak pazar sokszínűségére, és meglássuk benne saját helyünket, megajándékozottságunkat és felelős szolgálatunkat. Istentől kapott jogunk és kötelességünk, hogy megőrizzük és teljes gazdagságában továbbörökítsük ezt a világot gyermekeinknek, unokáinknak, az utánunk jövő nemzedéknek. Erre a közös küldetésünkre figyelmeztet a mai zsoltár címe is: "A teremtő és megtartó Isten".

(Gáncs Péter)

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram