Az NTP-TEHETSEG-24-0294 nyertes pályázat támogatásával, a „Természettudományos tehetséggondozás – Kémia a mindennapi életünkben” szakkör keretében kerül megrendezésre idén a Nyitott szakkör programsorozatunk. 2025. február 27-én a 3. foglalkozást tartottuk, mely során a háztartásban található szerves anyagokkal végeztek az érdeklődő gyerekek tanulói kísérleteket.
A délután során a tejbe szivárványt varázsoltunk ételfestékkel, fehérje tartalmát kólával reagáltattuk. Pontosítottuk, hogyan készül a vaj, a túró, a tejszín, a tejföl és a joghurt. A tojás részeinek megismerését követően megvizsgáltuk, hogyan változik a tojásfehérje mechanikai hatás, konyhasó, rézgálic és hő hatására. Megbeszéltük, hogy ezek hogyan befolyásolják saját szervezetünk fehérjéit pl. láz vagy mérgezések során. Hevítettünk majd égettünk cukrot, meggyújtottuk az alkoholt, életre keltettünk egy fekete kígyót és készítettünk lávalámpát étolaj felhasználásával. A kísérletek közben néha elkalandoztunk, hogy kimutathassuk a rézgálic és az aloe vera víztartalmát. 😊
A következő nyitott szakkörök a Víz világnapja (03.20.), a Föld napja és a Madarak és fák napja jeles napokhoz kapcsolódnak. Szeretettel vár mindenkit a szakkörös csapat! (Dudásné Kovács Erika)