Nyitott szakkör az érdeklődő gyerekeknek
2020.09.10-én „Kémia a mindennapokban” címmel Nyitott szakkörre hívták a természettudományos tehetséggondozó szakkör tagjai az érdeklődő diákokat.
A kialakult járványügyi helyzet miatt jobban oda kellett figyelnünk a kivitelezésre, így 14:00 – 15:00 között az 5-6. évfolyamosok, míg 15:00 – 16:00 között a 7-8. évfolyamosok jöhettek megtekinteni a szakkörös gyerekek által vállalt, bemutatott kísérletsorozatot. A kísérletek ugyanazok voltak, mint a Családi napon, csak itt egyedül végezte el mindenki a vállalt kísérletét:
1. Kísérletek alkohollal
a. Denaturált szesz égése borszeszégőben
b. Alkoholrakéta
c. Vörösborból fehérbor
d. Égő, de el nem égő papír
e. Alkohol, mint oldószer
2. Kísérletek fehérjével (tojásfehérjével)
a. + hő
b. + könnyűfémsó (nátrium-klorid)
c. + nehézfémsó (réz- szulfát)
d. + sósav
e. + mechanikai hatás
f. Csupasz tojás
3. Kísérletek szénhidrátokkal
a. Cukor hevítése, karamellizálása
b. Cukor égése (+ hamu, mint katalizátor)
c. Fekete kígyó
d. Keményítő kimutatása - kenyér, burgonya, májkrém, alma, tejföl, liszt segítségével
4. Kísérletek zsírral, olajjal
a. Lávalámpa
b. Víz-olaj-tinta
c. Ujjlenyomat készítése (jóddal)
d. Margarin olvadása
5. Kísérletek vízzel
a. Víz, mint oldószer
b. Vízbontás elemmel
c. Párologtatás, lecsapódás
A program zárásaként én „varázsoltam” a vegyifülke alatt, mivel a kémia teremben voltunk:
· cink reakciója kénnel,
· alumínium reakciója jóddal, víz katalizátor jelenlétében.
Nagyon jó hangulatban telt a délután. Az érdeklődő diákoknak nagyon tetszettek a kísérletek míg a szakkörösök igazán talpraesetten, bátran, ügyesen mutatták és magyarázták kedvenc kísérleteiket.
A Nyitott szakkörről készült képek az alábbi linken érhetők el:
https://drive.google.com/drive/folders/1qHCXX83W-CpkF-hIVNCVJa7VNSsltkgY?usp=sharing