Nyitott szakkör az érdeklődő gyerekeknek

Feltöltve: 2020. szeptember 10.

Nyitott szakkör az érdeklődő gyerekeknek

2020.09.10-én „Kémia a mindennapokban” címmel Nyitott szakkörre hívták a természettudományos tehetséggondozó szakkör tagjai az érdeklődő diákokat.

A kialakult járványügyi helyzet miatt jobban oda kellett figyelnünk a kivitelezésre, így 14:00 – 15:00 között az 5-6. évfolyamosok, míg 15:00 – 16:00 között a 7-8. évfolyamosok jöhettek megtekinteni a szakkörös gyerekek által vállalt, bemutatott kísérletsorozatot. A kísérletek ugyanazok voltak, mint a Családi napon, csak itt egyedül végezte el mindenki a vállalt kísérletét:

1.      Kísérletek alkohollal

a.       Denaturált szesz égése borszeszégőben

b.      Alkoholrakéta

c.       Vörösborból fehérbor

d.      Égő, de el nem égő papír

e.      Alkohol, mint oldószer

2.      Kísérletek fehérjével (tojásfehérjével)

a.       + hő

b.      + könnyűfémsó (nátrium-klorid)

c.       + nehézfémsó (réz- szulfát)

d.      + sósav

e.       + mechanikai hatás

f.       Csupasz tojás

3.      Kísérletek szénhidrátokkal

a.       Cukor hevítése, karamellizálása

b.      Cukor égése (+ hamu, mint katalizátor)

c.       Fekete kígyó

d.       Keményítő kimutatása - kenyér, burgonya, májkrém, alma, tejföl, liszt segítségével

4.      Kísérletek zsírral, olajjal

a.       Lávalámpa

b.      Víz-olaj-tinta

c.       Ujjlenyomat készítése (jóddal)

d.       Margarin olvadása

5.      Kísérletek vízzel

a.       Víz, mint oldószer

b.      Vízbontás elemmel

c.       Párologtatás, lecsapódás

 A program zárásaként én „varázsoltam” a vegyifülke alatt, mivel a kémia teremben voltunk:

·  cink reakciója kénnel,

·   alumínium reakciója jóddal, víz katalizátor jelenlétében.

Nagyon jó hangulatban telt a délután. Az érdeklődő diákoknak nagyon tetszettek a kísérletek míg a szakkörösök igazán talpraesetten, bátran, ügyesen mutatták és magyarázták kedvenc kísérleteiket.

A Nyitott szakkörről készült képek az alábbi linken érhetők el:

https://drive.google.com/drive/folders/1qHCXX83W-CpkF-hIVNCVJa7VNSsltkgY?usp=sharing

 

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram