Nyitott szakkör az Európai Hulladékcsökkentési hét jegyében

Feltöltve: 2023. november 24.

A természettudományos gondolkodás fejlesztése zajlott a Nyitott szakkör ehavi rendezvényén is, amely az idei tanév folyamán havi egy alkalommal lehetőséget ad a gyerekeknek különböző látványos kísérletek megtekintésére, kipróbálására és előzetes egyeztetés után, akár a bemutatására is. Az esemény nem ismeretlen tanulóink számára, hiszen a korábbi években is nagy sikere volt a diákok körében a kémiateremben zajló rendezvénysorozatnak. A 2023. november 21-én megtartott foglalkozás az Európai Hulladékcsökkentési Hét jegyében zajlott, ahol az érdeklődő gyerekekkel látványos kísérleteket végeztünk.

Volt papírmerítés, kromatográfia barna filctollal, alkoholrakéta, papírcsónak-katasztrófa a nátrium vízzel való reakciója során, konzervdobozágyú, vízsugár eltérítés. Felfedeztük az izzó papír és a citromlével készült titkosírás rejtelmeit.

Megnéztük a lilakáposztát, mint indikátort és festettünk képeket lilakáposzta indikátorral átitatott papírra savval, lúggal. Végül közömbösítettük a különböző kémhatású oldatokat. Az indikátorokról a rövid ismertetőt és az ezekkel kapcsolatos kísérleteket Nagy Nóra és Pál Dorka prezentálta, akik a decemberi Diákszimpóziumra készülnek ezzel a témával.

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram