Összegzés

Feltöltve: 2022. január 31.

NTP-MTTD-20-0150 összegzése

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nyílt pályázatot hirdetett a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2020-2021. évi cselekvésprogramja alapján a matematikai, természettudományos és digitális kompetenciák erősítését szolgáló hazai és határon túli tehetségsegítő programok támogatására.

Az NTP-MTTD-20-0150-es pályázattal 1.275.000 Ft támogatásban részesült iskolánk. Ezzel folytatódhatott a korábban megkezdett tehetséggondozó program ugyanazokkal a gyerekekkel, az osztályommal, „Természettudományos tehetséggondozás - kémia a mindennapi életünkben” címmel. Az összeget a 60 órás, hagyományokkal rendelkező szakköri tevékenység anyag- és eszközigényeire, útiköltségekre, tanulmányi kirándulás költségeire és személyi kiadásra fordítottunk.

Sajnos a kialakult járványhelyzet ezt a programsorozatot sem kímélte, kétszer is megszakította a jelenléti foglalkozásokat, és a korlátozások miatt a 2020-2021-es tanévre tervezett munka az idei tanévben zárult. A szakköri órákat nagyon élvezték a gyerekek, de az online oktatás alatt kiküldött és otthon elvégezhető feladatokat is szépen elvégezték: Víz világnapja, Föld napja, káros szenvedélyek, kémhatások témákban. Ez utóbbiakat, amikor visszatért minden a megszokott mederbe, átismételtük, a kísérleteket elvégeztük. Az Egészségnap és a Nyitott szakkör időpontjai is módosultak, de szerencsére sikeresek voltak. Szerveztünk rajzpályázatot, kiállítást, ppt készítést az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, a Víz világnapjához és a Föld napjához kapcsolódóan, melyeket az iskola zsibongójában tekinthettek meg az érdeklődők.

A tavalyi tanév elején meghiúsult Kutatók éjszakája idén megrendezésre kerülhetett, így eljutottunk a kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium és Kollégium által szervezett igényes programra.

A tervezett üzemlátogatásaink most is módosultak, így végül a soltvadkerti GRA-PLAST Kft. műanyagüzemébe, a balotaszállási LADÓ-REC Hulladék-nagykereskedelmi és Szolgáltató Kft-be és a kiskunhalasi Kiskunsági Víziközmű- Szolgáltató Kft-be jutottunk el. Mindenhol nagy szeretettel fogadtak bennünket, és sok hasznos információval gazdagodtunk.

Választható kiegészítő tevékenységek közül most is kettőt vállaltunk. A szülők bevonásával történő legalább 4 órás interaktív, élményalapú csoportos foglalkozás, melyet idén már az iskolában tudtunk megvalósítani, igazi élmény volt! Először egészséges ételeket készítettek a gyerekek a szülőkkel a technikateremben, majd a megismert kísérleteket mutatták be „vendégeiknek” a kémiateremben.

A legjobban várt esemény mindenki számára az esztergomi 2 napos tanulmányi kirándulás volt. Ellátogattunk a Duna Múzeumba, a Neuzer Kerékpár Kft.-be és a Bazilikába, hatalmas sétákkal fedeztük fel Esztergom nevezetességeit: Várhegyet, Szent Tamás-hegyet, Vaskapu – Brilli Gyula menedékházat. Maradandó élmény lett, hogy a Mária Valéria hídon átsétáltunk Szlovákiába.

Kitűzött céljainkat a pandémia ellenére is sikeresen elértük: folytattuk a megkezdett munkát, a tehetséges és a gyengébb, de érdeklődő gyermekek is plusz lehetőséghez jutottak, bővíthették ismereteiket a felfedezési tapasztalatokat és élményt nyújtó komplex program megvalósításával. A természettudományos kompetenciák erősítése mellett a digitális és a matematikai kompetenciáik is fejlődtek, akár csak az egészség megőrzésével, a betegségek megelőzésével, a környezetvédelmi problémák felismerésével, megértésével, magyarázatával, az egészség- és környezettudatos magatartás kialakításával kapcsolatos ismereteik. A szociális kapcsolatok, az együttműködés, a tolerancia, a kreativitás fejlesztése, a természettudományos világkép kialakítása, a tapasztalati úton szerzett ismeretek magyarázata és az elméletben tanultak hasznosítása a mindennapi életben szintén megvalósultak.

 

Dudásné Kovács Erika

                                                                       Pályázatíró, megvalósító, szakkörvezető

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram