rövid összefoglaló

Feltöltve: 2021. május 10.

Rövid összefoglaló a természettudományos tehetséggondozó szakkör eddigi munkájáról

A nyertes NTP-MTTD-20-0150 pályázatnak köszönhetően a 6.b osztállyal folytathattuk a tavaly megkezdett szakköri munkát „Természettudományos tehetséggondozás – kémia mindennapi életünkben” címmel.

A 30 alkalomból (60 óra) álló program a természettudományos tantárgyak tananyagaira épül, a körülöttünk lévő anyagokkal, folyamatokkal, jelenségekkel, problémákkal ismerkedhetnek meg a gyerekek életkoruknak megfelelően. A tananyagban is szereplő témák közül többet „boncolgattunk” bővebben, mélyebben, észrevétlenül – mindezt kísérletezés, feladatsor megoldása, ppt és/vagy tabló készítése, egyszerű számítások elvégzése közben. A körbejárt témák között voltak az anyagok kölcsönhatásai, fizikai és kémiai változásai, mérések, az ember szervezete és egészsége, a levegő, a víz és a Föld szennyezése, védelme. Bekapcsolódtunk az Európai Hulladékcsökkentési Hét projektbe is, melyben a 7-8. évfolyamosok is aktívan részt vettek.

A járványügyi helyzet miatt a szakköri foglalkozások sorrendjén, megvalósításán módosítani kellett. Bár 5 foglalkozás csak online lett megtartva, de a felsősöket részben vagy egészben bevontuk a választható feladatokba a Víz világnapja, Föld napja, és a Káros szenvedélyek, szenvedélybetegségek témákban. A 2 jeles naphoz kapcsolódó kiállítást, versenyt, és azok eredményhirdetését május 10-e után szeretnénk megrendezni. Az online foglalkozásokat jelenléti oktatás keretében ismételni fogjuk.

Sajnos a Kutatók éjszakája Kiskunhalason elmaradt 2020. szeptember végén. A 4 tervezett üzemlátogatásra, a hátralévő szakköri órákra (pl. a népszerű Nyitott szakkör és Egészségnap), valamint a lazító programelemként vállalt Családi napra és a 2 napos tanulmányi kirándulásra később kerül sor az eredeti időpontnál. Mivel ezek a szakköri program legjobban várt, legizgalmasabb elemei, reméljük, hogy ezeket minél hamarabb meg tudjuk valósítani.

 

                                                                                   Dudásné Kovács Erika

                                                                       Pályázatíró, megvalósító, szakkörvezető

  

                 

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram