Szabó Szabolcs Természettudományos Vándorkupa

Feltöltve: 2023. március 20.

2023. március 10-11-én került megrendezésre a Szabó Szabolcs Alapítvány jóvoltából a Szabó Szabolcs Természettudományos Vándorkupa, melynek idén a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma adott otthont. „Aranyásóink” - Seres Eszter, Frittman Eszter, Révész Csongor, Vas Olivér - az országos megmérettetésen a 14 csapatból az előkelő 6. helyen végeztek.

A Vándorkupa egy komplex természettudományos országos csapatverseny 7-8. osztályos fiúk és lányok részvételével. A megmérettetés során valamennyi természettudományos tantárgy ismeretanyaga szerepel, és nem csak tantárgyi tudást, hanem a természetet, a környezetünket érintő ismereteket és problémákat is érint.

Előzetes feladatként 3-5 perces videót kellett készíteni a gyerekeknek „Mindennapi tárgyaink életciklusának elemzése” témában olyan, a mindennapi élet során használt tárgyakról, amelyek jellemzően a repülőtereken, és/vagy repülőgépeken fordulnak elő.

A kétnapos versenyen többféle izgalmas, elgondolkodtató, tudást, kreativitást, gyorsaságot is igénylő megmérettetésen kellett teljesíteniük a csapatoknak. Első nap kísérletekhez, interdiszciplináris jelenségekhez és ismeretekhez kapcsolódó feladatokat kell megoldaniuk írásban, 90 perc alatt, melyhez segédeszközként számológépet, periódusos rendszert, térképet használhattak. Második nap az előzetes feladathoz kapcsolódóan részben az alapanyagok, újrahasznosítás, körforgás témakörökben kaptak kérdéseket, amiket okostelefonjuk és internetes források segítségével kellett feldolgozniuk, majd egy, a témához kapcsolódó kérdéssort kellett kitölteniük. Ezt követően a 4 fős csoportok egy izgalmas kvízjátékban csaptak össze, majd az ügyességüket tették próbára: ezt a fordulót az nyerte, aki a legtöbb szöget tudta egyensúlyozni. Végül információcsepegtetős kvízzel tesztelte a zsűri a résztvevők tudását.

A verseny mellett a Pannonia Reformata Múzeumban a történelmi emlékhelyként számon tartott református Ótemplom kiállítását és a Hori titkai című óegyiptomi kiállítást valamint az iskola Tudományos Gyűjtemények Könyvtárában a Petőfi kiállítását is megtekinthettük. Este robotika, 3 D nyomtatás, bábozda és táncház is szerepelt a programok között.

Nagyon tartalmas, gyakorlatias, ismeretszerző, ismerkedő, kreatív 2 napon vehettünk részt a Szabó Szabolcs Alapítványnak és a Pápai Református Kollégium Gimnáziumnak köszönhetően.                                                                                                            (DKE)

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram