Tanulmányi kirándulás Budapest

Feltöltve: 2018. február 28.

Tanulmányi kirándulás – Budapest

BODY kiállítás, ELTE Kémiai Intézet - „Reakciótípusok”

 

A Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott projekt keretében tanulmányi kirándulások alkalmával, lazító programelemként látogattunk, látogatunk el kísérleti laborokba, kiállításokra iskolánk természettudományos szakköröseivel, diákjaival.

2018. február 23-án délelőtt lehetőségünk nyílt megtekinteni a Body kiállítást, „a legátfogóbb anatómiai enciklopédia”-t.

 -  12 galéria, több mint 2200 nm2-n.

 - A kiállítás bemutatta a csontrendszert, az izom, ideg, keringési, emésztési, légzőszervi, húgyúti és reproduktív rendszereket, valamint a magzati fejlődést. A galériákban a diákok megismerhették a lenyűgöző emberi testrészeket, különböző életszakaszokban. Szemünk elé tárult élőben, hogy tetőtől talpig valójában mi rejlik a bőrünk alatt. Speciális részleget szentelt az emberi magzat fejlődésének bemutatására, amely közérthetően elmagyarázta a fiatalok számára a születés csodáját.

 -  A kiállítás egész területét 3D-s animációkat bemutató nagy képernyők és dokumentumok egészítették ki, ezzel teljessé téve a tárlat vizuális élményét.

 -  A szakmai segítséget és egyéb információ elosztását medikusok végezték a helyszínen, ők vezettek körbe minket, és a tájékoztatójuk mellett bárki kérdezhetett tőlük az egyes termekben.

 -   Megtekinthettünk betegségek okozta elváltozásokat.

 -  Az interaktív részen a lehetőségünk nyílt az orvostanhallgatók felügyelete mellett kipróbálni az újraélesztést.

 -  A kiállításnak része a „Magyarok a világ orvostudományában” rész is.

Az ebédet követően az ELTE Kémiai Intézetében dr. Róka András egyetemi docens „Észbontogató” előadás-sorozatának kísérletekben bővelkedő „Reakciótípusok” című 2 órás előadását tekintettük meg. A rendkívül érdekes, mozgalmas, „színes”, „hangos”, „szagos” előadás keretében elsősorban újabb, eddig nem látott kémiai reakciókkal ismerkedhettünk meg és láthattunk olyan kísérleteket, melyeket eddig tantermi körülmények között nem vagy csak felvételről. Számos látványos kísérlet bűvölte el a vadkerti diákokat, és talán kedvet is adott nekik a témában való elmélyedésre.

 

A kiránduláson készült képek az alábbi linken érhetők el: https://drive.google.com/file/d/1fu1ATRFphZkjluAram2dDBSRam6ucl5m/view?usp=sharing

 

Dudásné Kovács Erika (Természettudományos tehetséggondozó szakkör vezetője)

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram