Tanulmányi kirándulás Budapest 2018.03.23

Feltöltve: 2018. március 26.

Tanulmányi kirándulás – Budapest

Csodák Palotája, ELTE Kémiai Intézet - „Kémia és energia”

A Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott projekt keretében tanulmányi kirándulások alkalmával, lazító programelemként látogattunk, látogatunk el kísérleti laborokba, kiállításokra iskolánk természettudományos szakköröseivel, diákjaival.

2018. március 23-án, a soron következő tanulmányi út szintén Budapestre vezetett. Ekkor a kémia mellett a fizikai kísérletek isaz érdeklődés középpontjában álltak. A délelőtti helyszín a Csodák Palotája volt, ahol a fizikai törvényszerűségek játszva megismerése volt a cél az 5000 m2-es tudományos szórakoztató központban. Az „attrakciók”, melyeket mind megnézhettünk, kipróbálhattunk, megtapasztalhattunk, melyekre rácsodálkozhattunk, amelyeken meglepődhettünk és természetesen mindre magyarázatot kaptunk, miközben felhőtlenül szórakoztunk és észrevétlenül, játék közben tanultunk:

·         A természet műhelye: Játszva ismertük meg, hogyan jelenik meg a tudomány a természet műhelyében!

·         Tudósok csarnoka: Híres tudósok munkásságáról, róluk szóló történetekről, „pletykákról” olvashattunk.

·         Mágneses mező: Felfedezhettük a vonzások és taszítások világát, a mágnesesség csodáját.

·         Űrállomás: A végtelen birodalom szépségeit, érdekességeit ismerhettük meg játékosan.

·         Record: Logikai és ügyességi játékokat játszottunk a galaxis lakóiért.

·         Születés világa: A „Tabudöntögető tárlat”-on, a DNS-től a pelenkázásig tartó tudományos utazáson vehettünk részt.

·         Illúziók: Itt a vizuális illúziók részesei lehettünk.

·         Newton almáskertje: A híres tudós felfedezéseihez kötődő játékos eszközöket próbálhattunk ki, a mechanika és a tömegvonzás törvényeit tapasztalhattuk meg, megismerkedhettünk a színelmélettel és a csillagászattal.

·         Logikai megálló: Vizuális memória, figyelemképesség, reakcióidő, problémamegoldó készség fejlesztésére szolgáló játékokkal játszhattunk.

·         Playbar játéktér: 27 érintőképernyős asztalon egyéni és csoportos játékot próbálhattunk ki.

·         Az Övegesprofesszorról elnevezett teremben látványos kísérlet-bemutató, a „Science Show” keretében kaptunk betekintést a környezetünkben lévő fizikai és kémiai folyamatok izgalmas világába.

Az ebédet követően a délután sem zajlott tétlenül, ha már a fővárosba látogattunk. Az ELTE Kémiai Intézetében ismét dr. Róka András docens úr vezette be minket újabb természettudományos rejtelmekbe. Az „Észbontogató” előadás-sorozatának „Kémia és energia” című 2 órás programjában diákokat is segítségül hívott kísérleteihez, melyben most sem volt hiány. Az eddig csak tantermi körülmények között nem vagy csak felvételről látott kísérletek a szárazjéggel, folyékony nitrogénnel, puskaporral, mindenkit lenyűgöztek.

Remélem ez az újabb programelem ismét kedvet adott a diákoknak a témában való elmélyedésre.

A kiránduláson készült képek az alábbi linken érhetők el: https://drive.google.com/file/d/1v9KY0TlezjblFTynfARxcdvMUv06lxHr/view?usp=sharing

Dudásné Kovács Erika (Természettudományos tehetséggondozó szakkör vezetője)

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram