„Természettudományos tehetséggondozás – Kémia a természetben és az iparban” - beszámoló

A Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2021-2022. évi cselekvési programja alapján nyílt pályázatot hirdetett az innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósításának támogatására.

Az NTP-INNOV-22-0238 nyertes pályázatnak köszönhetően 1.900.000 Ft támogatásban részesült iskolánk, melyet a 60 órás, hagyományokkal rendelkező szakköri program anyag-, vegyszer- és eszközigényeire, útiköltségekre, tanulmányi kirándulások költségeire, személyi kiadásra fordítottuk.

A „Természettudományos tehetséggondozás – Kémia a természetben és az iparban” projekt tagjai ötödikes koruk óta együtt dolgoztak, az idei évben már nyolcadikosként tevékenykedtek.

Először a természetben körülöttünk lévő anyagokkal, környezetvédelmi problémákkal, megelőzési módokkal foglalkoztunk. A levegő és szennyezése, a víz és szennyezése témákat a talajtípusok, ásványok, kőzetek, ércek, energiaforrások megismerése követte. Ezután a laborban, háztartásban, természetben, emberi szervezetben előforduló savakkal, lúgokkal, sókkal, indikátorokkal, majd az építőipari anyagokkal kapcsolatban gyűjtöttünk információkat. Munkánk sorát a fémekkel kapcsolatos ismeretek bővítése zárta: gyártásuk, korrózió, korrózióvédelem, fémionok szerepe az emberi szervezetben témákkal.

Tartottunk nyitott szakkört a kémia szépségének népszerűsítésére, részt vettünk Kiskunhalason a Kutatók éjszakáján, és Semilab foglalkozáson, hogy további érdekességet lássunk, rajzoltunk grafittal és agyagoztunk. Számos üzembe látogattunk el, megkönnyítve a pályaválasztást. Így jutottunk el Soltvadkerten a Phoenix-Drink Kft-hez, a BS PlasticTM-hez, a Döme Autó Kft-hez, Bócsára a Poli-Farbe Vegyipari Kft-hez, Kecelre a Natura Tőzegbánya Kft-hez, Kiskunhalasra a Merkbau Zrt-hez.

Kiállítást szerveztünk az Európai Hulladékcsökkentési hét, a Víz világnapja és a Föld napja alkalmából.

Tanulmányi kiránduláson vettünk részt a 7-es kémia szakkörösök bevonásával a Budai-hegységben barlangtúrán, eljutottunk a 8. évfolyamosokkal Paksra az MVM Paksi Atomerőmű Zrt-be, és felejthetetlen élményt szereztünk Pécsen csak mi, szakkörösök. Pécsen a Zsolnay és a Bányászati Múzeumban foglalkozás keretében, játékosan szereztünk új ismereteket, a lelki feltöltődésre a Szent Péter és Szent Pál Székesegyházban és Gyertyaszentelő Boldogasszony templomban (Dzsámi) nyílt alkalmunk idegenvezetőnk segítségével, majd a Mecsextrémben valósult meg a lazító programelem levezető része.

A projektet a Családi nap koronázta meg, melyet a nagy létszám miatt (56 fő) külső helyszínen valósítottuk meg. A szülők és testvérek bevonásával több, mint 4 órát töltöttünk együtt, ahol röviden beszámoltunk a szakköri munkánkról, megmutattuk az elkészült alkotásokat (rajzok, kerámiák, tablók), kísérleteztünk és egészséges ételeket fogyasztottunk.

Tartalmas éven, illetve 4 éven vagyunk túl. A program lehetőségei, élményei nagyban segítették a diákok együttműködő, együtt gondolkodó képességének fejlesztését, a maradandó tudás megszerzését, melyet tapasztalati úton, testközelből történő megismeréssel sajátítottak el. Hozzájárultak az egységes természettudományos világképük, a környezet- és egészségtudatos magatartásuk kialakításához, formálódásához a fenntartható fejlődést szem előtt tartva.

A programról 8 perces rövidfilmet készítettek a gyerekek, a Soltvadkerti Televízió 2023. 06. 20-ai Vadkerti Krónikájában pedig egy kis összefoglalót láthatnak az érdeklődők.

                                                           Dudásné Kovács Erika – a projekt írója, megvalósítója

Soltvadkerti Televízió: https://soltvadkertitv.hu/category/vadkerti-kronika/  (2023.06.20.)

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram