Természettudományos tehetséggondozó szakkör eddigi munkájáról

Feltöltve: 2023. február 25.

Az NTP-INNOV-22-0238-as pályázat keretében folytatódik az idei tanévben a „Természettudományos tehetséggondozás - Kémia a természetben és az iparban” 60 órás szakköri munkánk. A nyolcadikos természettudományos ismereteket bővítő projekt céljai között szerepel a környezetvédelem, a környezettudatos magatartás kialakítása, a figyelemfelkeltés is.

Először a természetben körülöttünk lévő anyagokkal, az ezekhez kapcsolódó környezetvédelmi problémákkal, megelőzési módokkal foglalkoztunk. A levegő, a levegőszennyezés, a víz, a vízszennyezés, a vízkeménység, a vízminőség vizsgálata témákat a talajtípusok, ásványok, kőzetek, ércek, megújuló és nem megújuló energiaforrások megismerése követte. A megszerzett ismereteket kitűnően alkalmazták a gyerekek az Európai Hulladékcsökkentési hét során, mely a „Hulladékból újat!  A pazarlás nem divat – körforgásos & fenntartható textíliák!” mottóval valósult meg.

Ezután a laborban, háztartásban, természetben, emberi szervezetben előforduló savakkal, lúgokkal, sókkal, indikátorokkal, majd az építőipar anyagokkal kapcsolatban gyűjtöttünk információkat. Az eddigi munkánk sorát a fémekkel kapcsolatos ismeretek bővítése zárta: gyártásuk, korrózió és korrózióvédelem, fémionok szerepe az emberi szervezetben, beviteli forrásuk témákkal.

Az 1.900.000 Ft-os költségvetésű projekttámogatásnak köszönhetően február 3-án lehetőségünk nyílt ellátogatni az MVM Paksi Atomerőmű Zrt-be. A tanulmányútra az évfolyam többi tanulója is elkísért bennünket, gyarapíthatta ismereteit nagyszerű kísérőinktől a Tájékoztató és Látogató Központban, az Atomenergetikai Múzeumban és a kihelyezett fizikaórán.

Az Európai Hulladékcsökkentési hétről és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt-be tett látogatásunkról és korábbi lazító programokról iskolánk honlapján és facebook oldalán olvashatnak bővebben az érdeklődők. (DKE)

A szakkör munkájáról készült képek az alábbi linken láthatók:

https://drive.google.com/drive/folders/1vWafywwJooLimG0vE6puWjIjkZlm34eN?usp=share_link

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram