Történelmi vetélkedő

Feltöltve: 2013. május 15.

Az Anjou-ház nyomában

A fenti címmel megrendezett járási történelem vetélkedőn vettünk részt április végén, amelyet a kiskőrösi Petőfi Sándor gimnázium szervezett. A soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskolából két csapattal indultunk.

A környékbeli iskolákból jelentkező tíz csapat mérte itt össze tudását. Noha csak négy Anjou királyunk volt, abból is kettő igen rövid ideig uralkodott, mégis nagy történelmi anyagot, irodalmat kellett átnéznünk, megtanulnunk mélyebben, részletesebben, mint ahogy azt előzőleg a tanórákon tettük.

A nyolc írásbeli és két szóbeli feladat közül az elsők könnyűnek bizonyultak, de aztán egyre nehezedtek a kérdések. Voltak villámkérdések, történelmi totó, ki kinek a rokona, hibakeresés- és javítás, egérrágta szöveg kiegészítése, térképismeret. Mivel Toldi Miklós Nagy Lajos katonája volt, Arany trilógiája is szerepelt a vetélkedőn.

Ahogy haladtunk előre a feladatokkal, úgy nőtt a pontbeli távolság a csapatok között.

Végül a zsűri eredményt hirdetett.

Az egyik vadkerti csapat a középmezőnyben végzett. Tagjai: Nagy Veronika, Szécsényi Eliza és Lehoczki János Benedek. Elismerésre méltó hely ez, hiszen többnyire nyolcadikosok érkeztek a vetélkedőre, míg ők csak hatodik osztályosok.

A másik, Kléh Györk, Takács Balázs és Takács Bálint által alkotott csapatunk megnyerte a vetélkedőt!

Köszönjük szépen Jáksóné Dehény Mária tanár néninek a délutáni felkészítő foglalkozásokat, és Szabadiné Viszmeg Erzsébet tanár néninek a versenyhez segítségül nyújtott szakirodalmat.

Takács Balázs és Takács Bálint

 

 

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram