Tudáskapu, Vadaspark

Feltöltve: 2018. május 18.

Tanulmányi kirándulás – Szeged

Tudáskapu, Vadaspark

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Nemzeti Tehetség Program keretében, tanulmányi kirándulások alkalmával látogattunk el kísérleti laborokba, kiállításokra iskolánk természettudományos szakköröseivel, diákjaival.

2018. május 5-én harmadik, egyben utolsó tanulmányi kirándulásunk alkalmával Szegeden jártunk.

Délelőtt a Tudáskapu interaktív természetismereti tudástárba vezetett utunk. Hány lába van a százlábúnak? Hány sólyomféle él Magyarországon? Hogy néz ki az antimonit? Hogy készül a durranógáz? Mi festi a lángot? A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának épületében található különleges természettudományos gyűjtemény meglátogatása során sok-sok más információ mellett ezekre a kérdésekre is választ nyerhettünk. A korábbi főiskola és jogelődje által több mint 130 éve megalapozott gyűjtemény herbáriumában és állattani részlegében több mint 10.000 faj kerül bemutatásra - ez a hatalmas kincs a Magyar Kulturális Örökség részét képezi. A Tudáskapu a múzeumok elzártsága helyett interaktív foglalkozásokra, bemutató órákra várja az érdeklődőket. Gyakorlattal rendelkező, minősített kutatók vezetésével naponta többször látványos kísérleteket végeznek, amelyek során azok is meglepő felfedezéseket tehetnek, akik eddig idegenkedtek a természettudományok világától.

A látogatócsoportok, így mi is, igényünk szerint választhattunk különféle témakörökből (matematika, biológia, kémia, fizika, földrajz). Kémia- és biológia-foglalkozásokon vettünk részt, ahol a gyűjtemény szakemberei interaktív módon vezettek be minket a természettudományok érdekes rejtélyeibe. Külön kiemelendő, hogy a csoportot dicséretben részesítették az előadók, hiszen számos kérdésre adtak hibátlan választ a gyerekek.

Az ebédet követően, délután a Szegedi Vadaspark tartalmas programján vettünk részt. 1989-ben lépett Szeged azon városok sorába, amelyek állatkerttel is büszkélkedhetnek. Szakképzett idegenvezetővel tekintettük meg az állatokat „kontinensenként”, elevenítettük fel rendszertani ismereteinket és hallhattunk sok érdekes információt az eddig esetleg csak tankkönyvben, televízióban látott állatokról. A Vadaspark híres a természet védelmére tett erőfeszítéseiről, így joggal tekinthetjük a fajok menedékének. A Természetvédelmi Mentőközpont évente több száz állatot fogad, amelyek vadon elpusztulnának, de felépülve a Vadasparkban, visszatérhetnek természetes élőhelyükre. Erről is hallhattunk rövid tájékoztatót alkalmi vezetőnktől.

Bízom benne, hogy a kirándulás programjai ismét kedvet adtak a diákoknak a természettudományos témában való elmélyedésre.

A kiránduláson készült képek az alábbi linken érhetők el:

https://drive.google.com/drive/folders/1FFXpfjqJfc0bGX6FRmpOOEFF0seYbzfB?usp=sharing

 

Dudásné Kovács Erika (Természettudományos tehetséggondozó szakkör vezetője)

 

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram