Üzemlátogatás Kecelen a Natura Tőzegbányánál

Feltöltve: 2023. április 18.

Az NTP-INNOV-22-0238 pályázatnak köszönhetően 2023. április 18-án a természettudományos tehetséggondozó szakkörösökkel a keceli Natura Tőzegbánya Kft-hez látogattunk el. A cég főbb tevékenysége a tőzeg és virágföld előállítása, nagykereskedelme.

A tőzeg a földtani jelenkorban vizes-lápos területeken képződő, nagy víztartalmú szerves anyag. Mocsaras környezetben alakul ki, ahol a növények elhalásuk után víz alá kerülnek és a szerves anyagok ekkor oxigén jelenléte nélkül bomlanak le. Ez tehát a levegő csaknem teljes kizárása mellett végbemenő biokémiai folyamat. A felszínen lévő laza anyagot egyszerű markoló vagy kanalas gépekkel lehet kitermelni.

Sokoldalúan felhasználható tőzeget régebben fűtőanyagként kályhákban, erőművekben, sőt még gőzmozdonyokban is égették. Mivel a rostos tőzeg a virágok földjébe vagy szabadföldi ágyások talajába keverve nagy mennyiségű vizet tárol, a laza homoktalajt tömöríti, a nehéz agyagtalajt meglazítja, tehát javítja talaj fizikai szerkezetét, a modern kertészek a palánták nevelésére tőzegből sajtolt kockákat, cserepeket vesznek igénybe. Emellett felhasználható alomként istállókban, terráriumokban az állati ürülék felszívására, szagtalanítására, szigetelésként jégtárolóknál, pincéknél.

A Natura Tőzegbánya Kft. telephelyének területén parkosított környezetben, az egykori bányatavakból kialakított horgásztó partján, kellemes séta közben megismerkedhettünk a vízi- és vízparti életközösségekkel, valamint a tőzegbányászat hazai történetével.

                                                                                               Köszönjük a lehetőséget! (DKE)

Az üzemlátogatáson készült képek az alábbi linken tekinthetők meg:https://drive.google.com/drive/folders/1GUWDqu7-PJ-UGSCG9s8he6yLYBS98QXV?usp=share_link

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram