Látogatás a soltvadkerti szennyvíztisztító telepen a Víz Világnapja alkalmából

Feltöltve: 2018. március 26.

Látogatás a soltvadkerti szennyvíztisztító telepen a Víz Világnapja alkalmából

2018. március 21-én lehetőségem nyílt diákjaimmal ellátogatni a természettudományos tehetséggondozó szakkör tematikája keretében és a Víz Világnapja alkalmából a soltvadkerti szennyvíztisztító telepre.

 „A Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft, korlátolt felelősségű társaság formában működő gazdasági társaság, amely 2013. szeptember 17-én a Bács-Kiskun megye középső és déli térségében elhelyezkedő települések víziközmű vagyonának működtetésére összeolvadással jött létre. A gazdasági társaságot a Halasvíz Kft., a Kalocsavíz Kft. és a Kőrösvíz Kft. tulajdonosai alapították. A Társaság az átalakulás előtti vállalkozásoknak általános jogutódja.

A Társaság elsősorban Kalocsa, Kiskőrös és Kiskunhalas valamint ezek földrajzi körzete területén az ivóvízellátás biztosítására, ivóvíz-szolgáltatásra, az ivóvíz-szolgáltatással összefüggő egyéb tevékenység ellátására továbbá csatorna-szolgáltatásra, szennyvíz-ártalmatlanításra, a szennyvíz-szolgáltatással kapcsolatos egyéb feladatok ellátására jött létre a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény előírásai maradéktalan kielégítése érdekében.” ( http://www.kiskunvizkft.hu/index.php/cegunkrol ) Fő célkitűzésük, hogy a szolgáltatásukat igénybe vevő lakosság, illetve ipari, vállalkozói fogyasztók számára a közegészségügyi előírásoknak megfelelő minőségű ivóvíz ellátását biztosítsanak.

A soltvadkerti szennyvíztisztító telep technológiai leírása a képek mellett olvasható.

A víz világnapja

„A Víz Világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

A "problémás vizekkel" kapcsolatos konfliktus helyzeteket-néha túl sok, néha túl kevés vagy pedig túl szennyezett víz- meg kell próbálni elkerülni. Ezek veszélyeztetik az emberi életeket, az élelmiszertermelést, a természetet, a környezetet, és általánosságban a fenntartható fejlődést.

A vízzel kapcsolatos konfliktusok, katasztrófák Magyarországot sem kerülik el: hazánkban az éghajlati és topográfiai adottságok miatt gyakoriak és veszélyesen változó mértékűek az árvizek, e mellett szinte minden évben előfordulnak kisebb-nagyobb belvizek. Országunk lakosságának mintegy harmada, a Tisza-völgyben pedig mintegy másfélmillió ember él az árvizek által közvetlenül veszélyeztetett településen. Az elmúlt 100 évet a csapadék és a hőmérséklet alakulása alapján vizsgálva megállapíthatjuk, hogy az évek 17%-át tekinthetjük kedvezőnek, 32%-át csapadékosnak, 23%-át száraznak és 28%-át igen száraznak. Tehát az évek valamivel több, mint 50%-a aszályosnak tekinthető.

A Föld felszínének kétharmadát víz borítja, így ez a legnagyobb tömegben előforduló anyag, mennyisége gyakorlatilag állandó, becslések szerint 1,4 milliárd km3. Ennek az irdatlan mennyiségnek 93,7%-a sós tengervíz, s csak a maradék édesvíz, de ennek is a többsége jég formájában van jelen a Földön. Jelentős mennyiség van a légkörben és a talajrétegekben, ami azt jelenti, hogy az iható édesvíz, a folyók, az édesvizű tavak vízkészlete és a felszín alatti vízkészlet a teljes vízmennyiség mindössze 0,6%-a. Ráadásul egyenetlenül elosztva. Korunk egyik nagy problémája a vízhiányos földrészek egészséges vízzel való ellátása.

Mindezeket összegezve levonhatjuk a tanulságot, hogy milyen egyedülálló és nélkülözhetetlen kincsünk a víz, melyet életünk minden percében óvnunk kell. Mindannyian tehetünk érte valamit! Ha egy kicsit jobban odafigyelünk arra, hogyan használjuk nap, mint nap, máris közelebb vagyunk a megoldáshoz.

A sok-sok csepp takarékosság is fontos dolog, és már a csöpögő csap megjavításával is hozzájárulhatunk a legfontosabb lételemünk védelméért, a vízért!”

( http://www.kiskunvizkft.hu/index.php/a-viz )

Az üzemlátogatáson a szakkörösök mellett a 7. évfolyamos tanulók is részt vettek. Az itt készült képek az alábbi linken érhetők el: https://drive.google.com/drive/folders/1La0Oesw9tGacjxSaz8vrcIe1fO5eZgOe?usp=sharing

A lehetőségért és tájékoztatásért ezúton szeretnénk köszönetet mondani Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft munkatársainak, Mátyus Zoltánnak a Kiskunhalasi Központ ügyvezető igazgatójának, és Hangyáné Szabó Ágnesnek, a, a Kiskőrösi Üzemmérnökség szennyvíz ágazati üzemvezetőjének.

Dudásné Kovács Erika (Természettudományos tehetséggondozó szakkör vezetője)

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram