2018 Erasmus egyéni 8

Feltöltve: 2019. június 2.
Rovat:

Iskolalátogatás Finnországban: Csiszár Katalin, Szabadiné Viszmeg Erzsébet és Szűcsné Martin Erika

 

Május 13. és 17. között iskolánk 3 pedagógusa vett részt finn iskolalátogatáson. A Tampereen Kristillinen Koulu nevű intézményben több tanórát, délutáni foglalkozást, valamint rendhagyó tanítási napot figyelhettünk meg. Az erdő közepén, tó partján található iskola rendkívül jó lehetőséget teremt arra, hogy a diákok a természetet közelről, gyakorlatban ismerhessék meg, ez része a mindennapjaiknak. A kirándulásokhoz nagyítót visznek és megfigyelik a növényeket. Egész tanítási rendszerüket áthatja a gyakorlatiasság az elméleti oktatás helyett. A diákok egymástól tanulnak, projektekben dolgoznak, megbeszélik egymással tapasztalataikat, a pedagógus ezt a munkát segíti, de nem irányítja. A tantárgyak nem különülnek el egymástól élesen, egy matematika órába belefér egy kis idegen nyelven számolás, pár fogalmazás felolvasása. A tanár maga döntheti el, meddig tartson egy-egy tanóra figyelembe véve, hogy a diákok mennyit tudnak befogadni. Láttunk 90 perces másodikos órát és 40 perces felsős tanórát egyaránt. A tanórai tanítást többször váltja fel témanap. Nagyon meglepődtünk, hogy egy ilyen alkalmon a kilencedikesek teljesen önállóan, tanári irányítás nélkül számoltak be arról a budapesti kirándulásról, amire első osztály óta gyűjtenek. A bemutatójukon kívül énekeltek zenekari kísérettel-a tanulók játszottak-, a gyerekek hangosítottak teljesen egyedül, miközben társaik csendben hallgatták őket és lelkesen tapsolták meg a szereplőket.
A tanórai tapasztalatok mellett lehetőségünk nyílt arra, hogy a finn kollégákkal oktatási rendszereinkről beszélgethessük, részt vehettünk értekezleteiken, csapatépítő délutáni foglalkozásukon. A számunkra sok tapasztalattal járó, elgondolkodtató látogatás reményeink szerint nem ért véget, a két intézmény a jövőben együttműködésre törekszik.

 

Képek

Prezentáció

Egyéni beszámoló 1.

Egyéni beszámoló 2.

Egyéni beszámoló 3.

 

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram