2021-2027 Erasmus egyéni 3 - Porto

Feltöltve: 2024. március 4.
Rovat:

Szabadiné Viszmeg Erzsébet, Szűcsné Martin Erika, Udvarhelyi Attila - Job shadowing

Iskolalátogatás Portóban

2023. október 16-20. között job shadowing tevékenység keretében kezdtünk el kiépíteni egy várhatóan hosszú távú kapcsolatot a portugál Escola Básica e Secundária de Canelas nevű intézménnyel. Szűcsné Martin Erikával és Udvarhelyi Attilával közösen tanulmányoztuk előre egyeztetett szempontok alapján az iskolában folyó munkát. Számos órát, délutáni foglalkozást látogattunk meg, és közös kulturális programokon vettünk részt a fogadó iskola képviselőivel. Mivel általában az egész napot az iskolában töltöttük, így sok lehetőség adódott formális és informális beszélgetésre is. Ez az iskola egy nálunk jóval nagyobb intézmény része, 11 egységből áll. Központi telepe szinte egy labirintus, több épület, udvar, bonyolult folyosórendszer nehezítette az eligazodást számunkra. Két másik telephelyet is meglátogattunk, egy délelőtt az alsó tagozat életébe kaptunk betekintést, egy másik nap délelőttjét pedig a speciális igényű tanulók részlegében töltöttük.

A különbözőségek mellett meglepően sok hasonlóságot is találtak a két intézmény munkájában, így kirajzolódott, hogy mik lehetnek a közös projktek témái: környezetvédelem (Eco-School, Ökoiskola), informatika, német és angol nyelv, művészetek. A portugál iskola vezetőségével tartott záró megbeszélésen kölcsönösen megfogalmazódott a további együttműködés igénye. Legközelebb – várhatóan márciusban- Soltvadkertre jön 3 pedagógus job shadowing tevékenységre. Arra is van esély, hogy kölcsönös tanulói mobilitások is megvalósuljanak még akár ebben a tanévben.

A program zárásaként TV interjút adtunk, amit a diákok készítettek velünk angol nyelven.

A szoros szakmai program mellett azért sikerült ízelítőt kapnunk Porto kultúrájából, atmoszférájából is.

Ezúton is köszönjük a fogadó iskola vezetőségének, tanárainak, diákjainak a kedvességét, érdeklődését, azt a pozitív szemléletet, amellyel viszonyultak hozzánk és a jövőbeli közös programokhoz.

Képek

Prezentáció

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram