Erasmus egyéni 9

Feltöltve: 2022. szeptember 8.
Rovat:

Rácz Józsefné, Barcelona, Spanyolország

Behavior and Conflicts new Methodologies, Motivation and Cooperation Strategies

Az Erasmus+ jóvoltából július 10. és 23. között kéthetet tölthettem Barcelonában a "Magatartás és konfliktusok, új módszerek, motiváció és együttműködési stratégiák" című kurzuson. A különböző európai országból érkező és az oktatás különböző szintjein dolgozó 15 pedagógus maximálisan egyetértett abban, hogy talán soha nem voltak ennyire fontosak és aktuálisak az említett témák, mint napjainkban.

Vitathatatlan tény, a boldog gyereket könnyebb tanítani. Az ehhez szükséges környezetet viszont nem olyan könnyű megteremteni. Szükséges hozzá az oktatási intézmény-család-gyerek közös akarata, együttműködése. A támogató, elfogadó osztályközösség kialakítása körültekintő, tudatos folyamat. Törekedni kell saját magunk és társaink megismerésére, megértésére, elfogadására. Minden közösségben meg kell húzni a határokat, közös erővel szabályokat felállítani, és ahhoz mindenkinek következetesen alkalmazkodni. Tudni kell azt is, hogy a pozitív, nyílt, őszinte közösségekben is előfordulhat konfliktus, ami az emberi haladás elengedhetetlen eleme, és annak megoldása a gyerekek társas és érzelmi fejlődésének fontos része. A jó társas kapcsolatokhoz szükséges az érzelem, gondolat, tett harmóniája. Ehhez elengedhetetlen az empátia készsége, hogy figyeljünk másokra, mert a megértés csak figyelem útján lehetséges.

Ezen a kurzuson az elmélet mellett sok olyan módszert, munkaformát, játékot és feladatot gyűjtöttünk össze és próbáltunk ki, ami segíti a motivációt, a figyelem ébren tartását, a hatékony tanítás-tanulás megvalósulását. Mindezek mellett jutott időnk Barcelona szépségeinek felkutatására. A felejthetetlen két hetet köszönöm az Erasmus+ szervezőinek, koordinátorainak, az iskola vezetésének és kollégámnak, Csiszár Katalinnak az utazás szervezésében nyújtott segítségéért.

Egyéni beszámoló

Képek

Prezentáció

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram