A jóságos ÚR bocsássa meg ezt mindenkinek,...

Feltöltve: 2023. május 2.
Rovat:

A jóságos ÚR bocsássa meg ezt mindenkinek, aki kész volt arra, hogy az ÚRistenhez [...] folyamodjék... (2Krón 30,18b-19)

Jézus mondja: Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket. (Mk 2,17b)

Kapernaumban élt és dolgozott Lévi a vámszedő. Minden provinciának (tartománynak) kötelessége volt az állam pénztárában vámot fizetni. A vámszedést magánszemélyek végezték, akiknek a céljuk a meggazdagodás volt. Vagyis több pénzt szedtek be, mint amennyit be kellett fizetni az államkasszába. Úgy gondolták, hogy minden vámszedő csaló, bűnöző, ezért nem fogadtak el tőlük adományt, nem tanúskodhattak. Jézus pedig úgy gondolta, hogy Lévi tartozzon a tanítványok közé, így amikor elhaladt a vámszedő bódéja mellett azt mondta neki: „Kövess engem!” Ő pedig habozás nélkül felállt és Jézussal tartott. Ez nagy esemény volt a számára ezért nagy lakomát tartott, ahol együtt volt a több vámszedő is a tanítványokkal és Jézussal. A farizeusok, akik a kor írástudói voltak, a Törvény, azaz Isten parancsolatainak részletes magyarázatával és annak szigorú megtartásával foglalkoztak. Ők nem bírják megérteni, felfogni, mit csinál Jézus. Ha valóban Istentől jött, ha tényleg egy tanító, hogyan lehetséges, hogy azok közé megy, akik tisztátalanok, akik nem törődnek Istennel? Hogyan lehet, hogy Jézus nem veszi komolyan, hogy ezekkel az emberekkel való étkezés, asztalközösség tisztátalanná teszi őt?  Jézus erre válaszolta: „Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket”. Vagyis azt szeretné, ha felismernénk, hogy hogyan élünek, illetve meglássuk és belássuk hogy Isten nélkül, az Ő szeretete nélkül mennyire más az életük.

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram