Beszámoló a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és AMI iskolakertjének működéséről 2022/2023. tanévben

Feltöltve: 2023. június 29.
Rovat:

A korábbi évek tapasztalatai alapján az idei tanévben egy kísérleti megoldást alkalmaztunk. Termelési versenyt hirdettünk az ötödik, hatodik és hetedik évfolyamon. Minden csoport kapott egy szabad ágyást, melynek a gondozása volt a csoport egész éves konyhakerti munkája. Ősszel gondosan kitakarítottuk az ágyásokat. Ahol kellett, ott az ágyásszegélyeket is megerősítettük. Októberben feltöltöttük az ágyásokat komposztfölddel, majd felástuk. Marhatrágyával pótoltuk a szervesanyag szükségletet. Minden csoport a nevével jelzett ágyások és a körülötte lévő szabad helyet gondozta. Aki korábban végzett a talajelőkészítéssel már az őszi vetést is megejthette. Nekik nyilván kedvezett a korai vetés, szemben a tavaszi vetésű zöldségek hozamával.

A fagy elkerülése végett fátyolfólia leterítését alkalmaztuk. Sikeresen. A korai vetésű növények februárban már kibújtak, szépen cseperedtek, míg mások csak a vetési munkálatokat végezték. Legtöbben zöldborsót, sárgarépát, petrezselymet, zöldhagymát és salátát vetettek. De szépen kihajtott a sóska, a spenót és a retek is. A csapatok a megtermelt növényeket maguk között elosztották. Szerették volna értékesíteni, de a jelenlegi törvény ezt nem teszi lehetővé.

A termelési verseny jó kezdeményezésnek tűnik, a diákok sokkal motiváltabbak, ha sajátjuknak érzik a terület egy kis szeletét.  A tanév utolsó napján a verseny eredményét kihirdettük, az elsők ajándékot kaptak. A legügyesebb diák elnyerte „Az év kertésze” díjat, mely díjhoz saját magunk ( Technika tanár és osztályfőnök) kerestünk támogatót. A díjazott egy névvel ellátott pólót kapott, több értékes kis tárggyal.

A kert nagyobb fele az idén üres maradt, erre a tanulóknak se kapacitása, se motiváltsága nem volt, hogy eredményesen kertészkedjenek rajta. Későbbiekben ajánlatos lenne kiépíteni ide is az öntözőrendszert. A kert szélébe ültetett gyümölcsfák permetezése nem megoldott, azt ugyanis gyermek nem végezheti, felnőtt kapacitást pedig nem tapasztaltam.

A növények gondozásában vegyszeres kezelést nem folytattunk. A nyári szünidőben a gondozást a technikai személyzet végzi.

Soltvadkert, 2023. 06. 16.

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram