Csendesnap

Feltöltve: 2012. november 27.

ISKOLÁNK 1. CSENDESNAPJA

2012. november 16-a jeles nap volt a soltvadkerti Evangélikus Kossuth Lajos Általános Iskola szamára, hiszen ekkor került megrendezésre az iskola első gyermek-csendesnapja. A diákok korosztályonként más és más hitmélyítő programon vehettek részt, forgószínpadszerűen mozogtak a helyszínek között.

Alsó tagozaton a megbocsátás napja címmel a Bibliából kerestük a válaszokat arra a kérdésre, hogy mi a megbocsátás titka, miért kérjünk bocsánatot, miért bocsássunk meg. A diákok bibliai történeteket hallgattak, mozgásos játékokat játszottak, énekeltek, filmet néztek és barkácsoltak a témával kapcsolatosan. Az alsós tanító nénik aktív részvétele által valósulhatott meg a téma elmélyítése az osztályok érettségéhez mérten, melynek egyik gondolata a Miatyánk egyik mondata: “Bocsásd meg a mi vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek!”.

Corrie ten Boom, holland írónő, aki családjával együtt segítséget nyújtott a II. világháborúban zsidó menekülteknek, meglátta  a megbocsátás titkát. A megbocsátást harangkötélhez hasonlította. Úgy képzelte, hogy ha harangozni akarunk, akkor egy darabig húzni kell a kötelet, mire megszólal a harang. A megbocsátás a kötél húzását jelenti, hogy szóljon a harang. Amikor rendszeresen meghúzzuk a harangkötelet, a harang egyenletesen szól, a lendület viszi tovább. Ha a kötelet elengedjük, a harang még szól egy darabig, de végül elhal a hangja. Ha elhatározzuk, hogy megbocsátunk valakinek, a régi érzések még továbbra is bennünk vannak, de ha a megbocsátásnak adunk helyet, a keményszívűség lassan elhal. A megbocsátás nem érzés tehát, hanem cselekedet. Lehet ez a megbocsátás napján résztvevő gyermekek életében is valóság? Reménységeink szerint igen, hiszen Isten az, aki munkálkodik a szívekben: “ ... Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően.” (Fil. 2,13)  

Felső tagozaton a “Reménység az új életre” című színdarab egy igaz történetet tárt a szemünk elé, mely hatásos  módon mutatta be a kábítószer, az alkohol, a bulizós életmód és a rossz barátoknak megfelelni akarás életet leromboló hatását. Elgondolkodtatott mindannyiunkat, hogy az emberben megtalálható űrt csak Isten segítségével lehet megtölteni. Valós, rehabilitációs otthonokban élő, kórházban kezelt fiatalok mondták el kivetítő segítségével, hogy az alkohol és kábítószer csak pótcselekvés, mely a halálba visz. Ezután kis csoportokban folytatódott a beszélgetés, majd a sportcsarnokban sportos, zenés, vidám műsor zárta a napot.

Külön köszönet a WOL Élet Szava Alapítványnak, akik aznap legkorábban keltek a szolgálattevők közül, már hajnali negyed háromkor talpon voltak, hogy ne legyen fennakadás és minden résztvevő számára élmény lehessen iskolánk 1. gyermek-csendesnapja.

Fitos Mónika

A videóanyagot ITT tudja megtekinteni.

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram