Énekeljetek az ÚRnak, dicsérjétek az URat,...

Feltöltve: 2023. február 22.
Rovat:

Énekeljetek az ÚRnak, dicsérjétek az URat, mert kiragadja a szegény ember életét a gonoszok kezéből! (Jer 20,13)

Mária pedig ezt mondta: Magasztalja lelkem az Urat, és ujjong az én lelkem megtartó Istenemben, mert rátekintett szolgálóleányának megalázott voltára... (Lk 1,46-48)

Hamvazószerda. Ez az ünnep egy őskeresztény hagyományból ered. Az elnevezés arra utal, hogy a hívők hamut szórtak a fejükre. A katolikus egyházban ma is őrzik ennek emlékét, az előzőévben megszentelt és elégetett virágvasárnapi barka hamujából a pap hamvazószerdán és nagyböjt első vasárnapján keresztet rajzol a hívők homlokára miközben a következőt mondja: „Emlékezz, ember, hogy por vagy és porrá leszel!” A hamu az elmúlás és a megtisztulás jelképe.

Ez a nap a nyugati kereszténységben a nagyböjt kezdőnapja, a húsvétvasárnaptól visszaszámolt 40. hétköznap mely nagyszombatig tart. Ez az időszak az önmegtartóztatásról, a húsvétra való belső felkészülésről szól, a lelki megtisztulás, lecsendesedés ideje. Fontos a lemondás amely kiszakít a hétköznapi szokásainkból. Ez lehet étel, vagy italmegvonás, például kijelentheted, hogy 40 napig nem eszel édességet, vagy nem játszol a telefonodon. Azt mondod, hogy ez nehéz, hogy ez áldozat. Persze, de gondolj bele, hogy Jézus mit áldozott fel a keresztre feszítésekor. Az életét. Érted, értem. Böjt kezdődik és a te döntésed, hogy vállalod a lemondást és végig mész Jézussal a böjti úton, hogy ez által közelebb kerülj Istenhez a mi Atyánkhoz.

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram