Európai Hulladékcsökkentési Hét2

Feltöltve: 2021. december 6.

„Körkörös közösségek”

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét elnevezésű kampány minden évben a hulladékmegelőzés más-más aspektusára összpontosít. 2021. november 22-26. között csatlakoztunk iskolánkkal az idei tematikus héthez, mely kiemelt témája: „körkörös közösségek”. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezés célja, hogy a résztvevők saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a keletkező mennyiség csökkentésére, az anyagok újrahasznosításának fontosságára, a fenntartható fogyasztás és a körforgásos gazdaság jelentőségre.

Vállalt feladataink kicsiknek és nagyoknak egyaránt adott elméleti és gyakorlati munkát, melyeket különböző iskolai és iskolán kívüli tevékenységek során valósítottunk meg.

Kicsit korábban, 2021. 11. 18-án kezdtük a projektet Balotaszálláson, a Ladó-Rec Kft-ben, ahol nagyon szakszerű üzemlátogatáson vett részt a természettudományos tehetséggondozó szakkörösökkel (7.b) Dudásné Kovács Erika. Ez egyben az NTP-MTTD-20-0150 pályázat záró programeleme volt.

Másnap, 11. 19-én, ez a cég szállította el a lelkes résztvevőknek köszönhetően összegyűjtött 6 konténernyi (26.900 kg) papírt, amelyért 484 200 Ft-ot kap iskolánk. Idén már Furákné Tóth Ildikó vezetésével zajlott a papírgyűjtés.

Rajzórán szintén Ildikó a felsős évfolyamosokkal, a tananyagukhoz kapcsolódóan készített használt tárgyakból totemoszlopot, görög templom homlokzatot, kerttervet, modern városmakettet. Technikaórán az 5-6-osokkal Nagy Melinda és Eilerné Hollós Ildikó újrahasznosított anyagokból varázsolt ötletes tárgyakat. Ezekből iskolánk felsős zsibongójában kiállítást szerveztünk.

Nem maradt el technikaórákon a komposztálás, figyelemfelkeltő filmek megtekintése, de az elem és e-kütyü gyűjtése sem, melyet Csápekné Deli Helga felügyelt.

Az 5-6. évfolyamosok tablót, míg a 7-8. osztályosok ppt-t állítottak össze az alábbi témák valamelyikéből: Körkörös közösségek, Tegyünk közösen egy hulladékmentesebb Világért!, Hulladékcsökkentés, Újrahasználat, Újrahasznosítás - szelektív hulladékgyűjtés, Műanyagszennyeződéstől mentes jövő, Városi bányászat, Hogyan csökkenthetjük az iskolában keletkező hulladékot?, Csomagolásmentes élelmiszerek. A munkát a kisebbeknél Hegyiné Szanádi Adrien, a nagyobbaknál Dudásné Kovács Erika koordinálta.

Nagyon tartalmas, munkás hét van mögöttünk és reméljük, hogy a fenntarthatóság, a tudatosság mindenkiben hagyott nyomot, és el tud indulni vagy éppen tovább tudja folytatni a jövőben a környezetkímélő magatartást.

Köszönet minden segítőnek!

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram