Müller kémia verseny

Feltöltve: 2017. december 20.

Müller Ferenc Kémiai Emlékverseny

2017. december 15-én került megrendezésre Bonyhádon a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban a IV. Müller Ferenc Kémiai Emlékverseny.

A verseny célja az volt, hogy felkeltsék a diákok figyelmét a kémiai elemek sokszínűségére és változatosságára, felfedezésükre, elnevezésükre, fontosabb fizikai és kémiai tulajdonságaikra és gyakorlati felhasználásukra.

Mivel ebben az évben ünnepeljük Müller Ferenc születésének 275. évfordulóját, ezért a szervezők emlékkonferenciával tisztelegtek a nagy felfedező emlékének, jeles belföldi és határon túli előadók bevonásával. Az elhangzott előadások meghallgatásával a diákok és tanáraik megismerhették a felvidéki, selmecbányai bányászat és akadémia történetét, a tellúr kémiáját, Müller Ferenc gazdag életútját. Tekintettel a jubileumi évre, az evangélikus iskolák csapatai mellett a felvidéki, erdélyi, vajdasági csapatok is meghívást kaptak.

A Müller Ferenc Konferencia I. részében köszöntőt mondott:

-          Dr. Palinkó István (Magyar Kémikusok Egyesületének főtitkára),

-          Thomas Grießl (Poysdorf város polgármestere),

-          Dr. Riedel Miklós (ELTE, Budapest),

-          Andorka Gábor (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola igazgatója).

Előadást tartott a diákoknak és tanáraiknak:

-          Kalydi György (Krúdy Gyula Középiskola, Győr): Müller Ferenc (1742-1825)

-          Szorád Endre (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta) Erdély szülötte - A tellúr

A konferencia II. részében további előadások hangzottak el:

-          Dr. Sipos Pál (SZTE, Szeged) - A tellúr kémiája, tulajdonságok, reakciók és alkalmazások

-          Kiss Szilvia (Dunaszerdahely) - Selmecbánya 800

-          Hampel Emőke (Marosvásárhely) - Müller Ferenc Erdélyben

-          Nagy István (Bonyhád) - Müller Ferenc eszmeisége

14 iskola 34 csapata, összesen 94 diák jelentkezett a versenyre. Iskolánkból az iskolai fordulót követően Csányi Csenge, Farkas Fanni, Bozsóki Dániel és Minda Eszter, Kubas Panna, Rákóczi Péter tanulóinkból álló csapatokkal vettünk részt Bonyhádon. A tanulók először egy tesztet töltöttek ki, majd az 1-6. csapatok szóban mérték össze tudásukat kvíz kérdések formájában. Csapataink középmezőnyben végeztek, de a kvíz magával söprő hangulata, az, hogy kezünkbe foghattunk valódi tellúrt, az iskola megtekintése, az előadások kárpótoltak mindenkit. Sokat tanultunk a megmérettetésből és az elhangzottakból.

A Bonyhádon készült képek az alábbi linken érhetők el: https://drive.google.com/file/d/1Gw3WVD0-1MK7oKhDXBOtlUNSMrOs4WFC/view?usp=sharing

Gratulálok diákjaimnak!       

Dudásné Kovács Erika (felkészítő tanár)

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram