Nagyenyed

Feltöltve: 2016. október 12.

Örömünnep, avagy a nagyenyedi főnix újjászületése

 

Városunk legújabb testvérvárosának magyar iskolája, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium 18 éve testvériskolája a mi intézményünknek. A hosszú évek során mindig szomorúan láttuk, hogy a lelkes és eredményes pedagógiai munka milyen sanyarú környezetben folyik.  2016. szeptember 17-én éppen ezért volt nagy öröm számunkra részt venni a kívül – belül felújított épületegyüttes átadó ünnepségén. A hatalmas, több évig folyó munka eredményeként végre XXI. századhoz méltó környezetben és modern felszerelésű tantermekben tanulhatnak anyanyelvükön a Dél- Erdélyben és a szórványban élő tanulók. A beruházás során példaértékű összefogás valósult meg a román és a magyar kormány részéről is, amelynek fontosságát az ünnepi szónokok, köztük Balogh Zoltán miniszter is kiemelte.

Felemelő érzés volt részese lenni az ünnepi pillanatoknak, melyen városunk vezetői és egy iskolai delegáció is részt vett. Lehoczky Ferenc polgármester városunk nevében pénzadományt adott át az ünneplő intézménynek, iskolánk vezetése pedig a két iskola baráti kapcsolatát szimbolizáló művészi fotót és a Himnusz osztálytermi szemléltetésre készült 15 példányát ajándékozta a Kollégiumnak.

Az átadást követően a vendégek részére a diákok színvonalas műsorral kedveskedtek, a megújult épületet pedig változatos programok keretében mutatták be: virtuális séta az épületegyüttesben, kiállítás a felújításról, fotókiállítás, diákkísérletek bemutatása az új labortermekben stb.

Jó volt látni - a vadkerti fellépésekről már ismert enyedi diákokat - ahogyan örülnek iskolájuk újjászületésének, az őszinte hálát és köszönetet, lelkesedést az arcukon, melyekkel a műsorszámokat előadták.

Természetesen a rendezvényeken alkalmunk volt a pedagógusokkal is elmélyítenünk a szakmai és baráti kapcsolatokat. A beszélgetések során körvonalaztuk a következő évek együttműködési lehetőségeit is, így a következő évben várható diákprogramokat is.

Sok sikert kívánunk a megújult épületben a nagyenyedi kollégáknak és diákoknak!

 

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram