Zákeus […] ezt mondta [Jézusnak]: Uram,...

Feltöltve: 2023. október 9.
Rovat:

Nem használnak a bűnnel szerzett kincsek, de az igazság megment a haláltól. (Péld 10,2)

Zákeus [...] ezt mondta [Jézusnak]: Uram, íme, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakitől valamit törvénytelenül vettem el, a négyszeresét adom vissza annak. (Lk 19,8)

Úgy vélem, Zákeus története sokunk számára ismert bibliai történet, mely sok tanulságot hordoz. Ki is volt ez a Zákeus? Amit Lukács evangéliumából megtudunk az az, hogy Jerikó városában élt, gazdag volt, a pénzét fővámszedőként kereste, és azt, hogy alacsonytermetű volt. A vámszedők Jézus korában a rómaiak részére szedték az adót. Ez a feladat ellenszenves volt az emberek számára, hiszen idegen hatalmat szolgáltak, saját népüket sanyargatták, csalónak és megbízhatatlanoknak tartották őket. Zákeus pedig nem is akármilyen vámszedővolt, hanem fővámszedő, aki nyilván nagyon eszes és ügyes volt, ha ő lett a vámszedők főnöke. Jézus egy ilyen kiközösített nem szeretett emberhez megy oda. Megszólítja, sőt el is megy a házába. Ezzel változást hozva Zákeus életébe. Zákeus meglátta, hogy ő egy bűnös ember, megbánta tetteit, ezért nem csakhogy ígéretet tett, hogy mindent visszafizet azoknak, akiknek kárt okozott és a vagyonának felét szétosztja a szegények között, hanem meg is tette ezt. Jézus azért jött a világba, hogy megkeresse és megszólítsa azokat, akik letértek a jó útról. Megkeressen bennünket, határtalan szeretetével változást hozva az életünkbe. Ezt a változás tükrözze életünk! Tudjunk bocsánatot kérni, visszaadni azt, ami nem a mienk, tudjunk odafigyelni másokra, mert ez a helyes út, ezt jelölte ki számunkra Isten.

Friss híreink

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram